İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bakan Varank, Getir’i ziyaret etti

Silikon Vadisi merkezli girişim sermayesi yatırımcısı Michael Moritz liderliğindeki bir grup yabancı girişimci, Türk teslimat sitesi Getir’e 38 milyon Dolar’lık yatırım yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlığından geçen yıl Ar-Ge Merkezi Belgesi alan Getir’i ziyaret ederek, şirketin bu başarısını tebrik etti. Getir Ar-Ge Merkezi’nde incelemelerde bulunan Bakan Varank, “Hedefimiz stratejimizde belirttiğimiz gibi Türkiye’de milyar Dolar’ın üzerinde değerlemeye sahip Turcorn’lar çıkarmak. Türkiye’nin geleceğinden umutluyuz.” dedi. Bakan Varank’ın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren şirket kurucusu Nazım Salur, “Biz bu ülkenin çocukları olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Hiçbir kompleksimiz yok.” diye konuştu.

ARKASINDA BÜYÜK TEKNOLOJİ VAR

Bakan Varank, Getir Ar-Ge Merkezi ziyaretinin ardından değerlendirmelerde bulunurken, Getir’in her ne kadar perakende işi yapan bir şirket olarak gözükse de aslında bir teknoloji firması olduğunu belirterek, “Çok önemli bir iddia ile ortalama 10 dakika sürede müşterilerinin siparişlerini yetiştirme hedefiyle yola çıkmış bir firma. Bunun arkasında büyük bir teknoloji var. Onun için burayı bir teknoloji firması olarak ziyaret ediyorum.” dedi.

GİRİŞİMCİLİĞİ ÖZEL SEKTÖR DESTEKLESİN

Getir hakkında daha önce bilgi sahibi olduğunu, şirketin yurt dışından aldığı yatırım ile gündeme geldiğini ifade eden Varank, “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizi ilan ettik. Buradaki en önemli maddelerden bir tanesi de girişimciliğin desteklenmesiydi. Türkiye’de girişimciliği yüzde 90 oranlarında kamu destekliyor. Bunun değişmesini, özel sektörün yeni filizlenen girişimlere yatırım yapmasını istiyoruz.” diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRÜ GİRİŞİMCİLİK SERMAYEDARLIĞINA TEŞVİK EDİYORUZ

Varank, Getir’in yatırım olarak yurt dışından aldığı miktarın, Türkiye’deki girişim sermayesi fonlarının bir yıllık yatırımına denk geldiğini vurgulayarak, “Dolayısıyla özel sektörün bu işlere yatırım yapması için bakanlık olarak hem politikaları belirliyoruz hem de elimizden gelen diğer imkanlarla bu alanları destekliyoruz. Biz özel sektöre, taşıdığı küçük risklerin yanı sıra bu işlerin ne kadar büyük fırsatlar getirdiğini anlatıyoruz. Onları girişimcilik sermayedarlığına teşvik edici mekanizmaları geliştiriyoruz. Girişimcilerimiz de kendilerini daha iyi anlatabilmeli, gerek yurt içinden gerekse yurtdışından fikirlerine yatırımcı çekebilmeli” dedi.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin iktidarları döneminde geliştirilen projeler olduğunu hatırlatan Varank, “Firmalara kendi bünyelerinde Ar-Ge ve tasarım yaparlarsa Ar-Ge merkezi belgesi veriyoruz. Bu belge sayesinde vergisel avantajlar, birtakım sigorta prim destekleri gibi teşviklerden bu firmalarımız yararlanabiliyorlar. Burada da arkadaşlarımız bu sayede istihdam ediliyor.” diye konuştu.

HEDEF TURCORN’LAR ÇIKARMAK

Varank, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Hedefimiz stratejimizde belirttiğimiz gibi Türkiye’de milyar Dolar’ın üzerinde değerlemeye sahip şirketler çıkartmak. Bunlara İngilizce’de Unicorn deniyor. Biz bunlara Turcorn diyoruz. Önümüzdeki dönemde Turcorn çıkarma hedefimizde böyle girişimlere çok iş düşecek. Melek yatırımcılar, risk sermayedarları ve özellikle finans sektörü yatırımcı rolleriyle daha fazla ön plana çıkmalı. Onları ekosistemin etkin paydaşları haline getireceğiz. Türkiye’nin geleceğinden umutluyuz.” dedi.

YAPAY ZEKA KULLANIYORUZ

4 buçuk yıl önce şirketi kurduklarını ifade eden Salur, “Getir, dünyada bir ilki başardı Ortalama 10 dakikada bin 200 günlük ihtiyacı müşterinin kapısına götüren bir iş yapıyoruz. Bunu da teknoloji bazlı bir şirket olarak yapıyoruz. Veri işliyoruz, yapay zeka kullanıyoruz. Görüntüde perakende şirketi gibiyiz ama bu işi en son teknolojileri üreterek, sürekli geliştirerek yapıyoruz.” dedi.

AKILLI PARA

Salur, Silikon Vadisi’nden gelen yatırımın teknolojiyi ne kadar iyi kullandıklarının ispatı olduğunu anlatarak, “Bir nevi onay olarak görebiliriz. Çünkü Silikon Vadisi, sadece teknolojiyi iyi kullanan gelecekte çok hızlı büyüyebilecek işlere yatırım yapan bir kültüre sahip. Dolayısıyla bu herhangi bir para değil. Herhangi bir yatırımcıdan para almak iyi olabilir. Ama paranın geldiği kaynak önemli. Bu akıllı para. Bize yatırım yapan kişi, Google, Linkedln, Yahoo yeni kurulduğunda yatırım yapmış bir kişi. Google, bugünkü değerinin binde birindeyken o firmaya yatırım yapmış bir kişi Getir’e de yatırım yaptı.” diye konuştu.

KOMPLEKSİMİZ YOK

Bu yatırımın Türkiye açısından önemine işaret eden Salur, “Biz bu ülkenin çocukları olmaktan dolayı gurur duyuyoruz. Hiçbir kompleksimiz yok. Yabancılar yapar biz sonra yaparız diye bir şey yok. Bazı şeyleri de ilk biz yapabiliriz. Getir de bunun iddiasında. Şimdi de dünyaya taşıyacak bunu.” dedi.

BU BİR DEVRİM

Salur, ticarette en hızlı teslimatı Getir’in yaptığını anlatarak, “Ticaret, binlerce yıldır malların dükkan denilen yerde biriktirdiği müşterilerin gidip aldığı bir şey. İnternetin gelişmesiyle birlikte ticaretin bir kısmı ayağa da gelmeye başladı. Bir hafta, iki gün şimdi aynı gün de geliyor. Biz bunu 10 dakikaya indirdik. Mahalledeki dükkana gidip gelmeniz 10 dakikayı geçer. Sizin halledebileceğinizden çok daha hızlı sürede kapınıza ürünlerin gelmesi demek. Bu bir devrim aslında o açıdan bakarsanız.” diye konuştu.

EVRENSEL DEĞERİ VAR

Küçük bir maliyet karşılığında bu işi yaptıklarını kaydeden Salur, şöyle devam etti: Az bir fiyat farkıyla herkesin olduğu yerde eyliyoruz, eski tabirle. Büyükşehir insanı çok yoğun çalışıyor. Yolda çok vakit geçiriyor. Kendine az vakti kalıyor. Akşam yorgun argınken bir saatini alışverişte geçirmek istemiyor. Bizim uygulamada 1-2 dakikada siparişini veriyor. 10 dakika sonra da zili çalıyor. İhtiyacını görüyor. Bu büyük bir kolaylık. Bunun evrensel bir değeri var. Sadece Ankara, İstanbul’da değer gören bir şey değil. Başka ülkelere götürdüğümüzde de başka insanların da itibar göstereceği bir iş modeli.

4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Getir, 2015 yılında konum bazlı çalışan bir uygulama üzerinden temel ihtiyaç malzemelerini ortalama 10 dakikada tüketicilere ulaştırma fikri ile doğdu. Yaklaşık bin 200 ürünü 7/24 esasıyla kullanıcıların hizmetine sunan Getir; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde hizmet veriyor. 4 bin kişiye istihdam sağlayan şirket, geçen ay 1 buçuk milyon siparişi adrese teslim etti. Şirketin hedefinde Londra, Sao Paulo, Paris ve Mexico City gibi dünya şehirleri var.

FINANCIAL TIMES HABER YAPTI

Türkiye’nin teknolojik girişimi Getir’in bu başarısı, ABD’nin yüksel teknoloji merkezi Silikon Vadisi’nden duyuldu. Silikon Vadisi’nin önemli girişim sermayesi yatırımcılarından Michael Moritz, Getir’e fon aktarma kararı aldı. Moritz, bir grup yatırımcı ile birlikte Getir’e toplamda 38 milyon dolar yatırım yaptı. İlk aşamada Moritz’den 25 milyon Dolar’lık yatırım çeken Getir, sonrasında Brezilyalı ve Türk yatırımcılardan da 13 milyon Dolar ilave yatırım daha aldı. Moritz ve bazı girişim yatırımcılarının bu işlemi, İngiliz Ekonomi Gazetesi Financial Times tarafından da haber yapıldı.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir