Aydın’ın Efeler ilçesindeki Orta Mahalle’de bulunan Devecioğlu Kıraathanesi’ni 50 yıldır işleten 75 yaşındaki Ülfet Özmoral’ın çalışma azmi ve iş disiplini, gençlere taş çıkartıyor.
İşçi olarak gittiği Almanya’da 2 yıl çalıştıktan sonra ayağının tozuyla memleketi Aydın’a döner dönmez iş bulamadığı için 12 yıl Avcılar Lokali’nde çalıştıktan sonra 1979 yılında Orta Mahalle’de Devecioğlu Kıraathanesi’ni hizmete açan Özmoral, ilk olarak 50 yıl önce yaktığı çay kazanında mesleğin inceliklerini ve maharetini sergilemeye devam ediyor.
“BESMELEYLE AÇAR, BEREKET DUASIYLA KAPATIRIZ”
1983’te emekli olmasının ardından kendisine ait olan kıraathanede dur durak bilmeden çalışmaya devam ettiğini söyleyen Özmoral, “Bizim işletmemize gelenler müşteri değil her şeyden önce misafirdir. Biz çayı buharda demliyoruz ve en taze haliyle misafirimize sunuyoruz. Kahve yaparken de asla ve asla soda kullanmıyoruz. Bizim iş titiz bir iştir ve leke götürmez. Kahvehaneci dediğin her şeyden önce hijyene dikkat etmeli ve temizliğe de çok özen göstermelidir. Her sabah 5’te kahvehanemizin kapısını besmeleyle açar, saat 12.30 dediğindeyse bereket duasıyla kapatırız. Kahvehanemizin yan tarafından bir kitaplık da oluşturduk, okumak isteyene de kitap da temin ediyoruz ancak pek ilgi gösterilmiyor” dedi.
“SON ÇAY ZAMMINI UYGULAMIYORUZ”
İşletmede 50 yıllık tecrübesiyle mesleğin inceliklerini yansıtarak demlediği çay ve pişirilen kahvenin lezzetinin Aydın’daki hiçbir mekanda bulunmadığı konusunda iddialı olduğunu söyleyen Özmoral, “Biz mekan sahibiyiz. Bu sorumlulukla ve işimizi ciddiyetle yapmak mecburiyetindeyiz. 2 çocuğum var, 3 sene önce kahvehaneyi oğullarımdan birine devrettim ama yine de kahvehaneyi sabahları ben açıyorum ve öğle saatlerine kadar ben çekip çeviriyorum. Allah sıhhat verdikçe de çalışmaya devam edeceğim. İşletmemizde çaya gelen son zammı uygulamadık. Çayı 1 liradan satıyoruz, sonuçta bizim kahvehanemize işçi sınıfı geliyor. Onların da bütçesini düşünmemiz lazım” diye konuştu.
“MUHABBET EHLİ OLAN GELSİN”
Gençlerin daha farklı mekânları tercih ettiğini bu nedenle kahvehane kültürünün giderek yok olduğuna dikkati çeken Özmoral, “50 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Artık günümüz gençleri daha çok kafeteryalara gidiyorlar. Elbette oraları da sosyal yönlerinin gelişmesi için önemli ancak esasında kahvehane kültürü, gençlerin mahallenin ileri gelenlerinden türlü konularda feyiz almaları açısından da önemlidir. Kafeteryalarda çay 4-5 lira ve yüksek, biz kar marjını değil istikrarlı işletme olmaya özen gösteriyoruz. Gençlerden kahvehane açanlar ya da işi devralanlar da oluyor ama hijyene pek dikkat etmiyorlar. Gençlerimizin yaptıkları işi ehil olarak yapmaları şart. Biz, işletmemizde her türlü kumara da kesinlikle karşıyız. Muhabbet ehli olan gelsin” dedi.
Kaynak: http://www.aydindenge.com.tr/guncel/13/01/2018/50-yildir-muhabbet-demliyor
Muhabir: Murat Tan
İlk yorum yapan siz olun