İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bireysel ve KOBİ şubeler kapanacak mı?

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK), dijital bankaların faaliyet esaslarına yönelik taslak yönetmelik yayımladı. Taslak yönetmeliğe https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/DokumanGetir/1050 linkinden ulaşılabilirken dijital bankaların müşterilerinin yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ’lerden oluşabileceği belirtiliyor. Ayrıca ilgili kuruluşların KOBİ boyutunu alan ticari bankacılık kollarında faaliyet göstermeleri de engelleneceği anlaşılıyor. Kuveyt Türk Katılım Bankası genel müdürü Ufuk Uyan, Haziran ayında yaptığı açıklamada BDDK’nın dijital bankacılık alanında alacağı kararları yakından takip ettiklerini açıklamıştı. (https://www.dunya.com/finans/haberler/20-ulkede-60-katilim-bankasinin-sistemi-turkiyeden-haberi-626491) Sektör tarafından da yakından takip edilen bu sürecin önümüzdeki dönemde bireysel ve KOBİ bankacılık hizmetlerinin dijital bankalar üzerinden dijital kanallara aktarılacağı şeklinde yorumlandı.

Hazırlanan dijital bankacılık yönetmeliği taslağına göre kurulacak olan dijital bankanın sermaye şartı 1 milyar TL olarak belirlendi. BDDK, gerekli gördüğü hallerde bu tutarı arttırabilme yetkisini de elinde tutuyor.

ŞUBE AÇAMAYACAK, ŞİKAYET OFİSLERİ KURABİLECEK

Dijital bankalar, ana merkez ile ana merkezin bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatlanmaya gidemeyecek ve fiziksel şube açamayacak. Dijital bankaların, müşteri şikayetlerini ele almak üzere en az bir fiziksel ofis kurması zorunlu olacak. Müşteri şikayetlerini ele almak amacıyla oluşturulacak birimler, bu amaç dışında bir şube gibi kullanılmayacak. Dijital bankalar, KOBİ boyutunu aşan ticari bankacılık faaliyet kollarında faaliyet gösteremeyecek.

Dijital bankalar, ATM ağı kurabilme yetkisine sahip olmanın yanı sıra mevcut ATM ağlarından da faydalanıp müşterilerine hizmet sunabilecek.

Dijital bankalar, bankalar arası piyasalarda ya da para ve sermaye piyasalarında faaliyet gösterebilecek, banka mevduatı kabul edecek, diğer bankalara kredi kullandırabilecek.

BİREYSEL TARAFTA GELİRİN DÖRT KATINDAN FAZLA KREDİ VEREMEYECEK!

Finansal tüketici niteliğindeki müşterilere kullandırılabilecek teminatsız nakdi kredilerin toplamı müşterinin aylık ortalama net gelirinin dört katını aşamayacak. Aylık ortalama gelirin tespit edilememesi halinde ise nakdi kredilerin toplamı on bin Türk Lirasını aşamayacak.

Ayrıca, müşterilerin hesabı üzerinden kendi bilgilerinin dışında işlem gerçekleştirildiğinin iddia edilmesi durumunda, söz konusu işlemlerin müşteri tarafından yapıldığını veya müşterinin kusurlu olduğunu ispat etme yükümlülüğü bankaya ait olacak.

Taslak yönetmelik dijital bankaların, finansman ürünlerinde diğer bankalara göre aşırı düşük fiyatlar veya mevduat ürünlerine aşırı yüksek faiz oranları uygulamak gibi agresif fiyat politikaları belirlemesine karşı hükümler de içeriyor. Dijital bankanın finansman ürünlerinde diğer bankalara göre aşırı düşük fiyatlar veya mevduat ürünlerine aşırı yüksek faiz oranları uygulamak gibi agresif fiyat politikaları belirlemek suretiyle, hem kendi risk yönetim kapasitesini hem de finansal piyasaların güven ve istikrarını tehlikeye düşürdüğünün tespit edilmesi halinde, dijital banka kurum tarafından gerekli görülen her türlü tedbiri almakla yükümlü olacak.

BİLGİ TEKNOLOJİLERİNDEN SORUMLU ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER SAHNEYE ÇIKIYOR!

Yönetici düzeyindeki personelin, icrai görevi olup olmadığına bakılmaksızın, dijital bankacılık iş modelinin yapısına özgü riskleri anlamalarını ve görevlerini yerine getirmelerini sağlayacak yeterli bilgiye ve deneyime sahip olup olmadıkları da dikkate alınacak. Bu kapsamda, bilgi sistemlerinden sorumlu en üst düzey yönetici olarak belirtilen personelin en az genel müdür yardımcısı seviyesinde atanmış olması ve söz konusu yöneticinin aynı zamanda dijital bankanın yönetim kurulunun doğal üyesi olarak belirlenmiş olması şartı getiriliyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir