İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Çalışanlarımızın girişimcilik fikirlerini hayata geçirmeyi amaçlıyoruz”

KPMG Türkiye tarafından hazırlanan Küresel Fintech araştırmasına yazmış olduğu makale ile katılan Kuveyttürk Katılım Bankası bilgi teknolojileri grup müdürü Mücahit Gündebahar, banka çalışanlarının girişimcilik fikirlerini hayata geçirip ticarileştirme süreçlerini önemsediklerini ifade etti. İşte o makale:

“Fintech etkisi ve finans dünyasındaki dönüşümün farkındayız. Günümüzde artık bankaların, geleneksel bankacılık yaklaşımı ile sağlanabilecek lineer büyümeyi hedeflemek yerine içinde bulundukları kalıplardan kurtulup farklılığı yakalayarak eksponansiyel büyümeyi hedeflemeleri gerektiği çok açık. Doğru adımları atamayan bankaların bırakın pazar kaybetmeyi, yakın gelecekte ayakta kalabilmeleri bile çok zor olacak. Bu noktada bankalar açısından doğru bir fintech stratejisi belirlemek oldukça önemli.

Biz, fintech konusunda yeni oluşumlar ve işbirlikleri üzerine çalışmalarımızı geçtiğimiz dönemlerde başlattık. Öncelikle bünyemizde FinTech Ar-Ge isimli bir ekip kurduk, bu ekip bir fintech startup’ı gibi, birçok kurumsal süreçten arındırılmış bir şekilde, yeni teknoloji ve trendleri finans dünyasında nasıl kullanabiliriz odaklı çalışmakta.

Bunun yanında fintech ekosistemine yakınsama amacıyla 2017 yılı içerisinde hayata geçirdiğimiz önemli bir projemiz Kuveyt Türk API Market oldu. Bankamız servislerini API olarak açmak için gerekli platformu yüzde 100 kendi iç kaynaklarımızla geliştirdik, KPMG danışmanlığıyla PSD2 uyumlu bir şekilde herkesin kullanımına açtık. Düşüncemiz fintech’lerin yakın zamanda bankalardan daha etkin ürün ağı ve hizmet kalitesine sahip olacağı yönünde. Bu doğrultuda bankalar artık birer platform olarak hizmet verecek. Biz de bu altyapı ile diğer kuruluşlarla işbirliği yapabilir duruma geldik, tüm servislerimizi API haline getirerek platform bankacılığı yolunda ilerliyoruz.

Burada sanırım doğru kelime “coexistance”. Bankalar ile fintech’ler birbirleriyle barış içinde yaşamayı sağlayacak bir şekilde işbirliği içine girmeli. Bankalar için bunun doğru formülünün platforma dönüşebilmek olduğunu düşünüyorum. Bunun haricinde yine 2017 yılı içerisinde Lonca Girişimcilik Merkezi’mizin kuruluşunu gerçekleştirdik. Lonca Girişimcilik Merkezi’nde girişimlere eğitim, proje bazlı mentorlük, çok lokasyonlu kuluçka hizmeti, cihaz geliştiren girişimcilere Ar-Ge desteği, özel mentorlük gibi birçok destek sağlıyoruz. Lonca’nın ilk döneminde toplam 10 girişime destek verdik. 2018 içerisinde üç seri halinde seçilen girişimlere destek vermeye devam edeceğiz. Lonca’nın temel amacı Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak ve bünyesindeki çıktıları banka uygulamalarında kullanmak. Aynı zamanda bankanın yatırım yapmasına veya bankanın girişimleri satın almasına aracılık etmek de olası. Bu amaçla tıpkı Silikon Vadisi’ndeki gibi Venture Capital disiplini ile çalışacak bir girişim sermayesi yatırım fonu kurduk. Bu fon, Türkiye merkezli teknoloji odaklı erken aşama girişimler için kurulan ilk girişim sermayesi yatırım fonlarından biri oldu. Önümüzdeki aylarda yatırım toplantılarına başlayacağız. Bu fonla hem Lonca’daki hem de Lonca dışındaki girişimlere yatırım yapabileceğiz. Girişimlerle çalışmak bize bankacılık sektörü dışında dinamik ve farklı bir dünyanın kapılarını açtığı gibi müşterilerimize yeni ve inovatif ürün ve hizmet verme imkânı sunuyor. Ayrıca bu süreçte çalışanlarımızın da girişimciliğe olan ilgisi artmış durumda. Bu bağlamda kurum içi girişimcilik üzerine de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yenilikçi fikirlere sahip olan çalışma arkadaşlarımızın fikirlerini ticarileştirmeleri ve şirketleşmeleri için teşvikler sunmayı amaçlıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın sektördeki dönüşüme ayak uydurma, hatta yön verme doğrultusunda doğru stratejinin parçaları olduğunu düşünüyoruz.”

Kaynak: https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/tr/pdf/2018/05/kuresel-fintech-arastirmasi-2018.pdf

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir