İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İslami finans, krizden çıkışın tek yolu”

Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen panele KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sadeİslam Ekonomisi ve Finans Bölümüakademisyenlerinden Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ergun, akademisyenler, iş dünyası ve öğrenciler katıldı.

Mudaraba göz ardı edilmemeli

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren KTO Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndürenİslami finansın toplumda nasıl yaygın hale getirilebileceği konusunda bilgiler aktararak dört halife döneminde kullanılan İslam ekonomisi ve finans uygulamayanlarına dair örnekler verdi. Döndüren, “İslam ekonomisinin en önemli argümanı mudarabadır, emek ve sermaye sisteminin bir arada olduğu bir yapıdır. İslami finans da dünya üzerinde sıkça rastladığımız ekonomik sorunları çözmede faydalı bir sistemdir” diye konuştu.

İş dünyasına fikri katkı

KTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Karapınar, kongrede altmıştan fazla konuda İslam Ekonomisi ve Finans kavramının incelediğini belirterek, “Konya İslam medeniyetinin en önemli şehirlerinden biri olmuştur. Bu önemli programın üniversitemiz ev sahipliğinde yapılması da bizler için ayrı bir önem arz etmektedir. KTO Karatay Üniversitesi de küresel ekonomiye alternatif yöntemler üretme konusunda İslam Ekonomi ve Finans Bölümü ile eğitimlerini sürdürmektedir. İş alemi olarak bu tür çalışmalara ihtiyacımız vardır. İslami hassasiyetleri olan iş dünyasına kongre ve panel son derece faydalı olacak, katkılar sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Oxford’a dikkat çekildi

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Neşe Erim’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde konuşan KTO Karatay Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Murat Çizakça, ekonomik sorunlarla baş etmenin üç argümanı olduğunu belirtti. Çizakça, “Vakıf, üniversite ve mudaraba ortaklıklarıyla ekonomik sorunların üstesinden gelinebilir. Bu üç kuruma baktığımızda en iyi batı ülkelerinde uygulandığını görmekteyiz. En başarılı vakıf örnekleri ABD ve İngiltere’dedir. Mudaraba ortalığını ise İslam ülkelerinde değil de Oxford Üniversitesi’nde görmekteyiz. Maalesef İslam dünyasında bu kadar iyi uygulamalar göremiyoruz” şeklinde konuştu.

Krizin sebebi aşırı borçlanma

Malezya Uluslararası İslami Finans Eğitim Merkezi’nden Prof. Dr. Obiyathulla Ismat Bacha da, finans sisteminde karşılaşılan sorunlara İslami finansın çözümler sunduğunu belirtti. Bacha, “Finans dünyasından ülkeler çok ciddi krizlerle karşı karşıya geliyor. 2011 yılında gerçekleşen ekonomik krizin etkileri dünyada halen hissediliyor. Gelecek dönemde ekonomik krizde kırılganlık yaşayacak ülkelerin başında ise Çin geliyor. Finans krizlerinin en büyük ve tek nedeni aşırı borçlanmadır. İslami finans bu borçlanmanın önüne geçeceği için ekonomide de çıkış noktasıdır” ifadelerini kullandı.

Yeni Akit Gazetesi – Mehmet Canıtatlı haberi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir