İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aktif Rasyosunda katılım bankalarına ayrıcalık mı yapıldı?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankalardan Nisan ayı başında bankalara kredinin finansal getiri sağlamak için kullanılmasının ve vadesi gelmemiş kredilerin kapatılması için kullanılmasının önüne geçilmesi konusunda bir tavsiye mektubu göndermişti.

BDDK geçtiğimiz hafta ise bankalara yeni bir düzenlemenin duyurusunu gönderdi: Aktif Rasyosu. Her ay sonunda hesaplanacak olan bu rasyo, konvansiyonel bankalar için %100’ün katılım bankaları için ise %80’nin altında olamayacak.

Peki neydi bu Aktif Rasyosu (AR)?

AKTİF RASYOSUNDAN NE ANLAMALIYIZ?

Merkez Bankası tarafından haftalık olarak açıklanan son verilere göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 482 milyon dolarlık artışla 195 milyar 566 milyon dolara ulaştı. Mudilerin birikimleri, mudilerin tercihleri makro ekonomik değerlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Ağustos 2018’den sonra ülkemizde de dövize olan talep bir türlü durdurulamıyor. Bu nedenle, bankaların payda için yapabilecekleri çok da bir şey bulunmadığı gözlemleniyor.

Ancak payda kısmına gelince konu biraz değişiyor. Bankalar, BDDK tarafından kendilerine verilen bu rasyoyu olması gereken yerde tutabilmek adına ellerinde üç argüman tutuyorlar. Bu kapsamda;

  1. Bankalar agresif bir şekilde kredi vermek suretiyle kredi hacmini arttıracak. (Mevcut verilen krediler içerisinde Takipteki Krediler bu kalemden hariç tutuluyor. Bu nedenle rasyonun artışı için yeni kredi verilmesi gerekiyor.)
  2. Menkul kıymet portföyünü büyütecek
  3. Bankalar, TCMB ile SWAP yapacak.

Pay kısmı için bankaların yapabilecekleri bunlar olarak gözükürken bu argümanların katsayılarına baktığımızda BDDK’nın bankalardan piyasaya yoğun bir şekilde kredi aktarımı hedeflediğini söyleyebiliriz.

KATILIM BANKALARINA AYRICALIK MI TANINDI?

Konvansiyonel bankalar için Aktif Rasyosu %100 olarak talep edilirken katılım bankaları için bu oran %80 talep ediliyor. Bunun sebebi ise katılım bankalarının menkul kıymet piyasasının konvansiyonel bankalar kadar geniş olmaması.Katılım bankaları, menkul kıymet olarak Hazine’nin ihraç etmiş olduğu TL ve yabancı para cinsinden sukuklarla, altına dayalı kira sertifikalarını alabiliyorlar.

 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir