İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bankacılık sektöründe 2018 zamları beklentinin altında gelebilir

Capital dergisinden Ayşe Tarcan Aksakal, 2018 yıl sonunda sektörel personel ücretleri ve beklenen zam oranları konusunu yapmış olduğu özel haberle masaya yatırdı. 2017 Kasım ayında enflasyon oranının beklenenin üzerinde gelmesi ve yıllık enflasyonun yüzde 13 olarak gerçekleşmesi şirketlerin de personel ücretleri konusunda şirket üst yönetimlerini yanıltmış oldu.

Mercer ve Hay gibi büyük ücret araştırma şirketlerinin verilerini ve rakiplerini inceleyerek 2018’de ücret artışını yüzde 9-10 bandında planlayan şirketlerin zam oranları enflasyonun altında kaldı. Mercer Türkiye Yetenek ve Bilgi Çözümleri Yöneticisi Goncagül Çamur Uğurlu, şirketlerin ‘bekle-gör’ yaklaşımında olduklarını belirterek “2017’de artan enflasyon, şirketlerin bütçeledikleri ve öngördükleri ücret artışının üzerinde gerçekleşti” diyor. PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) Başkanı ve STFA Holding Strateji ve İnsan Kaynakları Başkanı Berna Öztınaz da 2018’de ücret zamlarının yüzde 9–10 aralığında gerçekleşeceğini belirtiyor ve ekliyor: “Artışlar, enflasyonun altında kalacak. 2018 hem çalışan hem de kurumlar açısından çetin bir yıl olacak.”

ORTA KADEMEYE DÜŞÜK ZAM!

2018’de ücret artış oranlarının enflasyonun üzerine çıkmamasının nedeni şirketlerin karşı karşıya olduğu kârlılık baskısı olacak. Egon Zehnder Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere, 2018’de şirketlerin ağırlıklı olarak yüzde 10’un üzerinde zam yapmayacağını belirtiyor. Ona göre bu yılın kaybedeni orta düzey yöneticiler olabilir. Çünkü, ağırlıklı olarak pazar ortalamasının paralelinde veya üzerinde kazanan orta ve üst düzey yöneticilerin bazıları enflasyon ayarlamasında sınırlı artış alacak bazıları da hiç alamayacak. Yeşildere, “Bu yıl orta-üst seviye yöneticilerin ücret seviyeleri için daha detaylı analiz yapılacağını ve çok daha muhafazakar artış oranları belirleneceğini öngörüyorum” diyor. AL Danışmanlık Genel Müdürü Ayşen Laçinel de orta ve üst kademede zam oranlarının düşeceği düşüncesinde. 2018’de zam oranlarının enflasyonun altında kalacağını ve asgari ücretlilere mecburen yapılacak zam dışında hiç zam yapılmayacağını belirtiyor.

PERFORMANS ÖNE ÇIKACAK!

Şirketler ellerindeki kaynağı daha verimli kullanmak için yatırım yaparken, 2018 yılında prim, performans ve ödül sistemlerini yeniden gözden geçirmeyi planlıyor. Özellikle prim sistemlerinin satış departmanının genelinden çıkarılıp şirketin geneline yayılması hedefler arasında. Assessment Systems Kurucusu ve CEO’su Levent Sevinç, 2018’de performans değerlendirmesinin daha fazla önem kazanacağını belirterek ücret artışlarında bunun etkisinin daha fazla hissedileceğini belirtiyor. Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım da baz ücret artışlarında marjinal olarak farklılaşmayan şirketlerin performans yönetimine ve buna bağlı olarak çalışanların kariyer gelişimine ve prim sistemine odaklanmayı planladıklarını söylüyor. Yabancı halka açık şirketlerin stock option gibi ek ödüllendirme sistemlerini kullandığını söyleyen Abdi İbrahim İK Genel Müdür Yardımcısı Hakan Önel de “Bizim böyle bir imkanımız olmadığından hedef bazlı prim sistemimizde sürdürülebilir birtakım iyileştirmeler yapabiliriz” diyor. Performans değerlendirmenin tüm şirketlerin gündeminde olmayı sürdüreceğini belirten Önel, performans değerlendirme ve buna bağlı ödüllendirme sistemlerinde bir adım daha öteye gitmeyi ve farklı yaklaşımlar üzerinde çalışmayı hedeflediklerini söylüyor. Önel, “Sürdürülebilir performansı destekleyen uzun dönem prim sistemimizi de bu yıl gözden geçireceğiz” diyor.

MOTİVASYON ÖNEM KAZANACAK 

YENİ UYGULAMALAR BAŞLAYACAK 2018’de ücret artışlarının enflasyonun ve beklentilerin altında kalacak olması şirketlerin yan haklar konusunda daha fazla çalışmasına neden olacak. Çalışanlarını “psikolojik” olarak sağlam tutmak isteyen şirketler “yan haklar” konusunda kapsamı genişletici ve mevcudu artırıcı çözümler sunmaya yönelecek. Motivasyon artırıcı tedbirler olarak performans sistemlerinin gözden geçirilmesi, eğitim yatırımları gibi çalışmaların artması bekleniyor.

ESNEKLİK ARTACAK Özellikle esnek yan haklar paketleri ile çalışanları motive etme trendi daha da yaygınlaşacak. PERYÖN Başkanı Berna Öztınaz, ücret artışlarının 2017 ile eş seviyede gerçekleşmesinin maaş aralığı medyanının altında kalan kesim için önemli hayal kırıklıkları yaratabileceğini belirterek bu aralığa düşen şirketlere verim düşüşü ve hayal kırıklığına çözüm olarak yan haklar ve birtakım motivasyonel etkinliklerle takviye yapmasını öneriyor. Öztınaz, “Bu noktada çalışanlarla net, samimi, açık bir iletişim de şart” diyor.

YARATICI ÇÖZÜMLER GELİŞECEK Reed Türkiye Genel Müdürü Asiye Yıldırım da İK departmanlarının yan haklar konusunda oldukça yaratıcı seçenekler üzerinde çalıştığını belirterek “Sağlık sigortası kapsamı, eğitim destekleri, firma aracı çeşitliliği gibi daha pek çok seçenek 2018’de de kurumların listesinde olacak” diyor. Oxygen Consultancy Genel Müdürü Zeynep Doğrul Aşar da baz ücretlerde değişiklik yapmayan şirketlerin performans yönetimi ve prim sistemleriyle çalışanlarını motive etmeyi sürdüreceği kanısında.

Kaynak: https://www.capital.com.tr/yonetim/insan-kaynaklari/yeni-ucret-gercekleri-15-53-37

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir