İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Emlak Katılım’ın hedefleri neler?

Habertürk Gazetesi’nden Ceren Dilekçi, önceki gün Emlak Katılım Bankası genel müdürlük binasında bankanın genel müdürü Deniz Aksu’nun düzenlediği basın toplantısındaki izlenimlerini bugünkü köşe yazısına taşıdı. Aksu’nun 2019 Aralık ayında 1 milyar TL’lik sukuk ihracı planladıklarını köşesine taşıyan Dilekçi’nin Aksu’nun açıklamalarından derlediği yazısını yayınlıyoruz:

“Finansmana erişimde en fazla sıkıntı yaşayan sektörlerin başında konut sektörü geliyor. Sektör temsilcileri, uzun bir süredir finansman sıkıntısını dile getiriyor, çözüm yolu arıyordu.

Bu sıkıntılara merhem olması amacıyla Emlak Katılım Bankası, 18 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçti. Maliyetleri düşürmek için üreticilerin desteklenmesi bankanın temel amacı..Katılım Bankası şeklinde çalışacağı için banka, şirketlere doğrudan finansman vermeyecek, üretim finansmanı sağlayacak. Örneğin bir inşaat şirketinin demir alımı gibi herhangi bir mal ya da hizmet alımını fonlaması gibi..

Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Deniz Aksu, yeni dönemde hedefleri Ataşehir’deki merkez binada düzenlenen basın toplantısında paylaştı.

Bankaların 32 günlük yapıyla 10 yıllık kredileri fonlamasının sürdürülebilir olmadığını kaydeden Aksu’ya göre inşaat maliyetleri makul seviyelere gerilemedikçe sürecin yönetilmesi mümkün değil.

Maliyet yönetiminin doğru yapılamamasının inşaatların yarım kalmasına neden olduğunu dile getiren Aksu, önümüzdeki dönemde kurulacak mekanizmaya ilişkin şu mesajları verdi:

– Tedarik zinciri finansmanıyla imalatın daha ucuz olması sağlanacak.

– Alım hakkına dayanan kira sertifikası çıkarılacak.

– Gayrimenkul yatırım fonlarıyla ilgili ayrı bir yapı kurulacak.

– Tapu Müdürlükleri ve Belediyelerle entegrasyon sağlanacak.

– Yabancıya satış için yeni model sunulacak.

– İpotek sertifikası çıkarılacak.

– Yapı tasarrufu sandığı sistemi ve kira kayıt sistemi hayat geçirilecek.

“BİLANÇO BÜYÜKLÜĞÜ 5 MİLYAR TL’YE ULAŞACAK”

Banka, önümüzdeki dönemde şubeleşmeye gidecek, 2019’da 15 şubeye ve 426 personel sayısına ulaşmayı hedefliyor.

Bankanın nasıl kaynak sağlayacağı merak edilen konulardan biriydi. İmar barışından gelen paranın bir kısmının bankaya aktarılabileceği konuşuluyordu. Toplantıda Aksu, bu konuda net bir açıklama yapmazken önümüzdeki dönemde finansman tarafındaki diğer hedeflere değindi.

Bankanın sermayesinin 750 milyon TL, özkaynağının ise 1,1 milyar TL seviyesinde olduğunu ve bu yıl içinde 2-3 milyar liralık sermaye piyasası ihracı yapacaklarını söyledi.

Aralık gibi 1 milyarlık sukuk ihracı gerçekleştirmeyi planladıklarını ve yıl sonunda bilanço büyüklüğünün 5 milyar TL olacağını dile getirdi.

Diğer merak edilen konu ise stoklar meselesiydi. Bir ara bankanın konut şirketlerinin elindeki stokları alacağı haberlere konu olmuştu. Aksu, böyle bir durumun söz konusu olmadığını kaydederek tartışmalara son verdi.

Aksu, stokların eritilmesinin önemli olduğunu ve konut üreticilerinin 2018 Nisan’dan önceki fiyatlara konutları nasıl satacaklarını düşündüklerini belirtti.

Diğer yandan, şu anda inşaatta mevcut stokların hepsinin bankalarda teminatta olduğunu bu yüzden konutta boşta stoğun yok denecek kadar az olduğunu kaydederek “Şu anda varlıkların fiyatı ile ilgili anlaşmazlık var, stoklarla ilgili değil” açıklamasında bulundu.

Konut fiyatının ucuzlaması için tüm paydaşlarla birlikte çalışacaklarını kaydeden Aksu, şu mesajı verdi: “İmalatın daha ucuz olmasını sağlayacağız. Yürüyen merdiven ve asansör alanında iş yapan iki Alman firması ile MOU imzaladık; bu şirketler Türkiye’de üretim yapacak, biz de finansman ayağına katılacağız.”

SEKTÖR NE BEKLİYOR?

Sektör temsilcileri, arsa geliştirme ve finansman tarafında yaşanan sıkıntıların aşılmasını talep ediyor.

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, taleplerini şu sözlerle ifade ediyor:

– Arsa geliştirme problemimiz var. Arsa temininde Emlak Katılım Bankası aracılığıyla imkan doğabilir. Sektörümüzle ilgili fizibilite çalışmaları yapılması ihtisas bankası aracılığıyla olabilir. Yurtdışındaki işlerde teminat mektubu ihtiyacımız var. Arsa sahibiyle müteahhitin birlikte hareket edip ortak girişim şeklinde finansman dünyasının karşısına çıkması lazım. Tüm taahütleri veren biziz ama arsa sahibinin getirisi garanti. Kar-zarar ortaklığı yok. Başında taahüt ettiğimiz rakamı veriyoruz, arsa sahibi fiyatların artışı ya da düşüşünden etkilenmiyor. Adil değil. İşin teminatı işin kendisi olmalı. Karşımızda bu işi yapmak isteyecek bir banka bulmamız lazım. Emlak Katılım Bankası’nı bu işin odağında görüyoruz. Projemizi götürüp ön onay alıp proje finansmanı şeklinde talepte bulunabiliriz. Nakit akışının tamamen banka üzerinden yürümesi, bugünkü benzer mağduriyetlerin yaşanmamasını sağlanır.

Hem kurumdan hem de sektörden gelen açıklamalara göre önümüzdeki dönemde Emlak Katılım Bankası üç ana konuya odaklanacak.

1. Yapı malzemeleri üretici ve kullanıcıları ile yerel endüstriyel üretimin sürdürülebilir finansmana erişimi.

2. Mevcut emlak stoklarının doğru fiyatlanması için varlığa dayalı finansman modelleri

3. Kentsel dönüşüm projelerine ortaklık, finansman sağlanması.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir