İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Enflasyonun düşmesi için israfın önüne geçilmeli”

Metro Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Boris Minialai, enflasyonla mücadele için israfın azaltılmasının önemine dikkati çekerek, “Biz enflasyonla mücadelenin ve ekonomiye katkının yalnızca fiyatlara bağlı olduğunu düşünmüyoruz. Maliyeti daha iyi yönetmek ve verimli çalışmalara yönelmek bu yolda atılacak en önemli adım olabilir. Restoranlar için satın alınan gıdaların 3’te 1’i tüm dünyada israf ediliyor. Burada yapılabileceğimiz çok şey var.” dedi. AA muhabirinin sorularını cevaplayan Minialai, dünyada restoranların satın aldığı ürünlerin yüzde 35’inin ziyan olduğunu söyledi.

Hükümetin açıkladığı Enflasyonla Topyekun Mücadele seferberliğine destek verdiklerini anlatan Minialai, israfla mücadele doğrultusunda israfı azaltma çalışmalarının da önem taşıdığını söyledi. Bir restoranın gelirini artırabilmesi için gıda maliyetlerini daha iyi yönetebilmek ya da satışları ve müşteri trafiğini daha iyi organize etmek gibi seçeneklere sahip olduğunu anlatan Minialai, “Biz enflasyonla mücadelenin ve gelirlerde iyileşmenin dolayısı ile ekonomiye katkının yalnızca fiyatlara bağlı olduğunu düşünmüyoruz. Maliyeti daha iyi yönetmek, verimli çalışmalara yönelmek bunun çözümü olabilir. Restoranlar için satın alınan gıdaların 3’te 1’i tüm dünyada israf ediliyor. Burada yapılabileceğimiz çok şey var. Metro olarak bu gerçeğin bilinciyle, odağımızı israf etmeden tüketmek konusuna yoğunlaşıyoruz.” diye konuştu.

“Türkiye sebze meyve ticaretinin 4’te 1’i atık ve kayıp”

Minialai, geçtiğimiz yıl TÜBİTAK iş birliğiyle gerçekleştirdikleri araştırmada meyve sebzede yaşanan kayıpların sonuçlarına dikkati çekerek iyi uygulamalar sayesinde ev dışı tüketim sektöründeki israfın önüne geçilebileceğini gündeme getirdikleri Metro Gıda Hareketi projesine devam ettiklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “TÜBİTAK ile yaptığımız araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Bu da yıllık yaş sebze meyve ihracatımızın tam 4 katına karşılık geliyor. Maddi açıdan bakacak olursak, Türkiye sebze meyve ticaretinin 4’te 1’i atık ve kayıp oluyor. Bu milli kaynak israfını önlemek için TÜBİTAK’la birlikte kayıp nedenlerini araştırdığımız, 8 ay süren, ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Ürünlerin iyi koşullarda ve kötü koşullarda tedarikini temel alan bu araştırma neticesinde kötü koşullarda tedarik edilen ürünün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik. İyi tedarik zinciri uygulamalarıyla önemli miktarda ürünün kaybedilmesinin önüne geçilmesinin mümkün olduğunu gördük. Bu çalışmaları bir adım ileriye taşıyarak sektörün öncü restoranların şefleri ve işletmecileriyle güçlerimizi birleştirdik. Ancak tüketicilere de iş düşüyor, onlar da ihtiyaçlarından fazlasını satın almama, tüketemeyecekleri yiyecekleri dondurarak saklama, restoranlarda küçük porsiyon sipariş etme ve fazlasını sonradan yemek üzere paket yaptırma gibi basit tedbirlerle israfın önüne geçebilir.”

Kaynak: AA

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir