İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan, başkanlık sistemi bakanlıklarını açıkladı

Dün akşam İstanbul 3. Havalimanına ATA uçağı ile iniş yaptıktan sonra ATV özel yayınına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni dönemde bakanlık sayısının 16’ya düşeceğini belirterek bakanlık isimlerini tek tek saydı. Buna ilave olarak yeni dönemde Cumhurbaşkanına bağlı olarak çalışacak başkanlık, ofis ve kurulları da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün akşam katıldığı bir tv kanalındaki özel yayında yeni dönemde var olacak bakanlık isimleri ile Cumhurbaşkanlığına bağlı olacak başkanlık, kurul ve ofisleri açıkladı. Erdoğan’ın yeni dönemde faaliyete geçecek olan bakanlık ve kuruluşlarlar ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Başbakan olduğum zaman 37 bakanlık sayısı vardı. Bu sayıyı 26’ya indirdik. Şimdi ise bunu 16’ya indiriyoruz. Ekonomi noktasında 6 bakanlık var. Orada çok önemli bir adım atarak bunu da Ticaret Bakanlığı’na dönüştürüyoruz. Üç bakanlığı bir araya getirmiş oluyoruz. Ekonomi yönetimi böylece sadeleşmiş oluyor. 6 olan ilgili bakanlık sayısını 3’e indiriyoruz. Burada ekonomi yönetimi üretim, finans ve ticaret sac ayaklarına oturtuluyor. Yatırım ofisiyle büyük yatırımlar desteklenerek Türkiye cazibe merkezi haline getiriliyor. Finans ofisiyle, İstanbul Dünya Finans Merkezi projesi yürütülüyor.”

Böylece yeni yapıda, bakanlıkların yanı sıra politika önerileri geliştirilerek icrai faaliyetleri izleyip raporlayacak 9 kurul oluşturduklarını aktaran Erdoğan, şunları söyledi:

“Burada, bu 9 kurul, Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu. Bunlar tabii Cumhurbaşkanı ile birebir çalışacak olan kurullar aynı zamanda da bakanlara bunlar Feedback (geri bildirim) verecekler. Böyle de bir özellikleri olacak. Tabii bu arada bir başka adımı da şöyle atıyoruz o da Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi. Bunlar direkt olarak cumhurbaşkanına bağlı çalışacak olan ofisler. Yani bir yerde bizim arka bahçemiz olarak çalışacak olanlardır. Tabii bir de cumhurbaşkanına bağlı başkanlıklar var ki 8 tane başkanlık burada söz konusu. Bir Genelkurmay Başkanlığı, Milli İstihbarat Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı (Bu eskiden müsteşarlıktı, başkanlığa dönüşüyor), Milli Güvenlik Kurulu aynı şekilde, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Denetleme Kurulu, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, 8 başkanlık olarak da bunlar çalışıyor:”

Kurullarda iş dünyasından, üniversitelerden, kültür ve sanat, teknoloji, bilim, ekonomi, dış politika gibi alanlarda uzman kişileri politika inşa süreçlerine dahil edeceklerini aktaran Erdoğan, şunları aktardı:

“Yeni modelde ilk etapta İnsan Kaynakları, Yatırım, Finans ve Dijital Dönüşüm olarak bu 4 tane ofis çok çok büyük önem arz ediyor. Çünkü bunlar hemen hemen başkana en yakın çalışan kadro. Bu bakımdan önemli. Bu ofisler cumhurbaşkanı ile birebir çalışırken bürokrasiye takılmadan, cumhurbaşkanının öncelikleri doğrultusunda projeleri yönetecek ve çalışmalar gerçekleştirilecek. Yani bir yerde de icrai bir görevi de olmuş olacak. Cumhurbaşkanına bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ise -burası çok önemli. Hani bütçe yapma diyoruz ya bundan dolayı bu ekip çok iyi çalışması lazım- ve İletişim’le beraber bu iki yeni başkanlık büyük önem arz ediyor. Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile artık cumhurbaşkanının uhdesinde olan bütçe yapımı ve yönetimini daha etkin şekilde yürütmeyi mali disiplini ve verimliliği sağlamayı hedefliyoruz. Onun için Strateji ve Bütçe Başkanlığı çok çok önem arz ediyor. İletişim Başkanlığı ise devletin ve Cumhurbaşkanlığının basın, yayın, iletişime dair tüm çalışmalarını koordine edecek.”

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü gibi kurumların İletişim Başkanlığında birleşeceğini aktaran Erdoğan, “Mevcut sistemde farklı isimler altında çalışan bazı kurumları da başkanlık adıyla buraya alıyoruz.” diye konuştu.

BAKANLIKLAR
1. Adalet Bakanlığı
2. İçişleri Bakanlığı
3. Milli Savunma Bakanlığı
4. Milli Eğitim Bakanlığı
5. Sağlık Bakanlığı
6. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı
7. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
8. Kültür ve Turizm Bakanlığı
9. Gençlik ve Spor Bakanlığı
10. Hazine ve Maliye Bakanlığı
11. Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı
12. Dışişleri Bakanlığı
13. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı
14. Tarım ve Orman Bakanlığı
15. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
16. Ticaret Bakanlığı

OFİSLER
1. Yatırım Ofisi
2. Finans Ofisi (İstanbul Dünya Finans Merkezi Projesi)
3. İnsan Kaynakları
4. Dijital Dönüşüm

KURULLAR
1. Yerel Yönetim Politikaları Kurulu
2. Sosyal Politikalar Kurulu
3. Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu
4. Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu
5. Hukuk Politikaları Kurulu
6. Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu
7. Ekonomi Politikaları Kurulu
8. Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu
9. Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu

BAŞKANLIKLAR
1. Genelkurmay Başkanlığı
2. Milli İstihbarat Başkanlığı
3. Savunma Sanayi Başkanlığı (Günümüzde müsteşarlık olarak faaliyet gösteren kurum başkanlığa dönüşüyor)
4. Milli Güvenlik Kurulu Başkanlığı
5. Diyanet İşleri Başkanlığı
6. Devlet Denetleme Kurulu Başkanlığı
7. İletişim Başkanlığı
8. Strateji ve Bütçe Başkanlığı

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir