İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Haram olduğu bilindiği halde konvansiyonel bankalarla çalışılıyor”

Katılım bankaları ekonomi çarklarını daha hızlı döndürmeye hazırlanıyor. Vakıf Katılım Genel Müdürü Göktaş, bankanın Hazine Müsteşarlığı’na devredilen hisselerinin bedeli Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrinin ardından Vakıf Katılım’a kaynak olarak aktarılacağını söyledi. Göktaş. bu devrin ardından bankalarının ciddi bir sermaye yapısına sahip olacağını kaydetti.

Katılım bankacılığının sektördeki payı daha da artacak. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, Vakıfbank’ın Hazine Müsteşarlığı’na devredilen hisselerinin bedelinin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devrinin ardından Vakıf Katılım’a kaynak olarak aktarılacağını belirterek, “Şu anda 3 ayrı değerleme şirketi değerleme yapıyor. Bu devrin ardından bankamız ciddi bir sermaye yapısına sahip olacak” ifadelerini kullandı. Göktaş, Vakıf Katılım’ın yılın ilk çeyreğinde karlılık anlamında hedeflerine ulaştığını bildirdi. Yılın ilk çeyreğinde 2 yeni şube açtıklarını aktaran Göktaş, şu anda 65 olan şube sayısını yıl sonunda 100’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Göktaş, buradan aldıkları güçle çok daha büyük bir banka haline geleceklerini belirtti. Kuveyt Türk ve Vakıf Katılım’ın yatırımlarıyla hayata geçen Teknogirişim Girişim Sermayesi Yatırım Fonu’na başvurmak isteyen girişimcilerin projeleriyle KT Portföy’e başvurmaları gerektiğini bildiren Göktaş, şunları kaydetti: “Bu çok büyük bir zihinsel devrimin başlangıcı… Bir bankanın ortağınız olması çok değerli, farklı yatırımlar da çeker. Bu bizim için bir test sürüşü… Biz kâr-zarar projesi yapacağız.”

Göktaş, faizle işlem yapmasalar da faizlerin yükseldiği bir ortamdan katılım bankalarının da etkilendiğine işaret ederek, “Biz aynı piyasadayız. Hepimiz vatandaşın mevduatına sahibiz” diye konuştu.

“Bizim de eksiklerimiz var”

Kur’an-ı Kerim’de faizin haram, alışverişin helal olduğunun yazdığını hatırlatan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Katılım bankalarının pazar payının yüzde 5 olmasında elbette bizim de eksiğimiz var. Katılım bankaları, İslami bankaları vatandaşa yeterince anlatamıyor olabilir ama insanların kendilerinin öğrenmesinin önünde bir engel yok. Bunun haram olduğunu bilerek konvansiyonel bankalarla çalışıyorsak, çalışmamıza da mazeret üretiyorsak çuvaldızı kendimize batırmamız gerektiğini düşünüyorum. Yani konvansiyonel bankalarla katılım bankaları arasındaki fark görüntüde bu kadar küçük…”

Kaynak: Yeni Şafak

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir