İlk kamu katılım bankası olan Ziraat Katılım, kuruluşunun üçüncü yılını geride bıraktı. Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, kamunun katılım bankacılığındaki öncü kuruluşu olarak Ziraat markasına yakışan bir şekilde katkı sağladıklarını belirterek; “Kuruluşumuzdan bugüne kadar geçen sürede hedeflerimize uygun şekilde, kısa sürede hızlı ve sağlıklı bir büyüme ve gelişim performansı gösterdik” dedi.
Türkiye genelinde 37 farklı ilde 68 şubeye ve 912 personel sayısına ulaşan Ziraat Katılım, yeni şubeleşme süreçleri ile ülke ekonomisi için ilave katma değer üretmeye devam ediyor.
Cari ve katılma hesabı olarak topladığı fon tutarında 10.8 milyar lira seviyesini aşarak, yurtdışı fonların ağırlıkta olduğu fon dışı kaynaklardan da 3 milyar lira olmak üzere toplamda 13.8 milyar lira tutarında kaynak sağlayan banka, bu gelişmeler sonucunda, katılım bankacılığındaki pazar payını şu an için yüzde 10 seviyesine yükselmiş oldu. Özdemir, açıklamasında, ‘’Kurduğumuz varlık kiralama şirketimiz aracılığıyla toplamda 2.2 milyar lira tutarında sukuk ihracı hacmine ulaştık. Sukuk ürünündeki işlem çeşidi ve hacmini arttırmak için ikinci varlık kiralama şirketimiz olan ZKB Varlık Kiralama A.Ş.’yi 08.09.2017 tarihinde faaliyete geçirdik” dedi.
ZENGİNLİK KATIYOR
Katılım bankacılığı modelini uygulayan ilk kamu bankası olma özelliğini taşıyan Ziraat Katılım’ın üç yıldır sektöre sağladığı katkı aktif bir şekilde devam ediyor. Ziraat Katılım Bakası yönetimi, kamunun katılım bankacılığına adım atmasıyla beraber, sektöre olan güvene önemli katkı sağlandığına dikkat çekerek; katılım bankacılığı sektörünün kamu ile özel sektörün güç birliğiyle daha istikrarlı ve artan oranda büyüme yakalayacağı görüşünde.
ÖNCELİK VERDİĞİ SEKTÖRLER
Ziraat Katılım, bir buçuk asrı aşan Ziraat Finans Grubu’nun gücü ve deneyimiyle katılım bankacılığını geliştirme stratejisiyle, yalnızca sektörden aldığı payı artırmayı değil, katılım bankacılığının genel bankacılık sektörü içindeki payını da yukarılara taşımayı hedefliyor. Önümüzdeki dönem enerji ve bilişim sektörlerinin rekabette belirleyici olacağı ve bu anlamda gelişim sağlayan şirketlerin rekabette bir adım önde olacağını düşünen banka yönetimi, bu kapsamda Endüstri 4.0 kullanarak ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayan firmalara daha fazla kaynak sağlamayı hedefliyor. Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, ‘’Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak tüm ekonomik aktivitelere, faizsiz bankacılık prensipleri dahilinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada desteklemeye devam edeceğiz’’ diyor.
FARKLI ÜRÜN VE HİZMETLER
Metin Özdemir, Ziraat Katılım’ın kuruluş amacına uygun olarak, sadece rakamsal büyümeye değil, katılım bankacılığının gelişimine ve daha geniş kitlelere ulaşmasına da odaklandıklarını vurgulayarak, “Geçtiğimiz 3 sene içerisinde Ziraat Katılım olarak, sektörün pazar payını artırmak ve derinlik kazandırabilmek adına farklı ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına yoğunlaştık. Bu anlamda FZK Mühendislik ve Sinai Yatırımlar AŞ ile Türkiye’de ilk defa Ortak Yatırımlar Modeli’ni hayata geçirdik. Ayrıca, lojistik sektörüne yönelik yaptığımız kar-zarar ortaklıkları ve yap-işlet-devret modeli ile sağlık alanında gerçekleştirdiğimiz istisna projesi katılım bankacılığı sektörü açısından bir ilk olmuştur” ifadelerini kullandı.
KONUT FİNANSMANINA KATKI
Konut finansmanında yapılan indirimin müşteriler tarafından çok olumlu karşılandığına işaret eden Özdemir, şunları kaydetti: “Ülkemiz ekonomisinde önemli bir role sahip olan konut sektörü, bünyesinde barındırdığı istihdam ve etkilediği alt sektörler göz önünde bulundurulduğunda son derece önemli bir konumdadır. Ziraat Katılım, katılım bankacılığı prensipleri çerçevesinde, müşterilerinin ihtiyaç ve beklentilerini en uygun koşullarda karşılamaya devam edecektir. Katılım bankacılığını daha geniş kitlelere ulaştırma vizyonuyla, bugün itibarıyla, 37 farklı şehirde 68 şubemiz ve 938 personelimizle katılım bankacılığını müşterilerimizle buluşturuyoruz. Ziraat Katılım, kuruluşunun üzerinden 3 yıl gibi kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen reel ekonomiye doğrudan destek sağlayan iş modeli, üretimi ve istihdamı artırmaya yönelik finansman politikası ve çalışanlarının gayretleriyle ülkemizin hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayarak öncü ve etkin bir katılım bankası olma vizyonuyla faaliyetlerine devam edecektir.”
İlk yorum yapan siz olun