Orta doğu ve Güneydoğu Asya’daki ülkelerde yaygın olan İslami finans, her geçen gün müslüman olmayan toplumlar arasında da yayılmaya ve artarak ilgi görmeye devam ediyor.
İslami finans ürünleri şeriat kurallarına göre geliştirilmekte olup alkol, domuz eti, pornografi ve kumar ile ilgili faaliyetlerin finansmanını yasaklar.
Dealogic tarafından yayınlanan verilere göre, gayrimüslim ülkeler tarafından Orta Doğu ve Güneydoğu Asya dışında ihraç edilen sukuk değeri Kasım ayında 2,25 milyar dolara ulaştı. Bu 2016’nın 2 milyar dolarından daha yüksek ve 2015 yılında kaydedilen 1 milyar doların 2 katından fazla bir rakam anlamına geliyor.
2014’te gayrimüslimlerin de katılabildiği ilk sukuk ihracını gerçekleştiren Singapur’u devamında İngiltere, Lüksemburg ve Hong Kong takip etti. Son dönemde is Güney Afrika, Nijerya ve Fildişi Sahilleri gibi Afrika ülkeleri sukuk alanında yasal düzenlemeler gerçekleştirdi.
Son birkaç yıl içerisinde Goldman Sachs ve General Electric gibi merkezi gayrimüslim ülkelerde bulunan firmalar da sukuk ihracından geride kalmadı. Çinli Country Garden ve Beijing Enterprises Water Group firmaları da 2015 ve 2017 yılında Malezya’da faaliyet gösteren aracı kuruluşları kullanarak sukuk ihracı gerçekleştirdi.
Uzmanlar küresel finansal krizlerin firmaları ve hükümetleri alternatif finans kaynağı arayışına ittiğini ve geleneksel finansal piyasalarına karşın daha istikrarlı bir alternatif olan İslami finansın güvenli bir liman olarak tercih edildiğini ifade etti. İslami finans ürünlerinin daha istikrarlı olmasının yanı sıra daha ahlaki bir sistem ön görüsü nedeniyle yatırımcılar tarafından tercih edildiği ifade edildi.
Dünya Bankası tarafından da dikkatle takip edilen İslami finans piyasalarının Dünya Bankası tarafından kabul gören ürünleri ise şu şekilde sıralanıyor:
– Mudarebe
– Müşareke
– Murabaha
– İcara
– Sukuk
Dünya İslam Ekonomik Forumu Vakfı Genel Sekreteri Ahmad Fuzi Abdul Razak, İslam hukukunun spekülatif işlem türlerini yasaklamasının İslami finans ürünlerinde de kendisini gösterdiğini belirterek İslami finans piyasalarının bu nedenle daha az dalgalı olduğunu belirtti.
Uzmanlar İslami finans piyasalarının dünya genelinde eşit bir şekilde dağılmadığını belirterek islami finansın Orta ve Güneydoğu Asya merkezinde toplandığını ifade etti. Dünya genelindeki İslami finans varlıklarının son on yılda yüzde 10 seviyelerinden yüzde 12 seviyelerine ulaşarak 2 trilyon dolara ulaştığını ifade eden uzmanlar, IMF verilerine göre söz konusu rakamın hala küresel finansal piyasaların %1’inden az olduğunu belirtti.
Fitch Ratings’in hazırladığı rapora göre ise İslami finansın gelişmesinin önündeki en büyük engel, belli bir standartının olmaması olarak karşımıza çıkıyor. Her Müslüman ülkede farklı yorumların olduğunu ve bunun da raporlama açısından zorlayıcı bir etken olduğunun vurgusu yapılıyor. Yine aynı raporda uluslararası bir standardın oluşturulmamasının yatırımcı üzerinde negatif bir etki oluşturduğu belirtilip sorunun çözümünün ise uzun yıllar alabileceği görüşü belirtiliyor.
Konuyla ilgili olarak uzmanların CNBC’ye vermiş olduğu bilgilere göre ise tüm bu belirsizliklere rağmen İslami piyasaların her geçen gün büyümeye devam ederek 2021 yılında 3,5 trilyon dolara ulaşacağı yönünde.
Kaynak: CNBC
İlk yorum yapan siz olun