Yeni Şafak gazetesinden Erdal Tanas Karagöl, faizi düşürmenin yolları başlıklı yazısında katılım bankacılığının önemine dikkat çekerek yasal altyapı sürecinin hızlandırılması gerektiğini yazdı.
“Yeni dönemde üzerinde en çok konuşulacak konulardan biri olan faiz konusu, gerek düşük faiz uygulamaları gerekse faize alternatif yeni araçların geliştirilmesiyle önümüzdeki süreçte gündemde oldukça geniş bir yer tutacaktır.
Yüksek faizin hem ekonomik büyüme için bir tehdit oluşturması hem de kredi derecelendirme kuruluşları ve finans kuruşlarının faizlerin artırılması için kurlardaki hareketliliği bir sopa olarak kullanması, faiz konusu üzerinde ciddiyetle durulması gerektiğini her geçen gün zorunlu hale getiriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı seçim manifestosunda “Ahdim olsun ki; faizler, enflasyon ve cari açık düşecek” vurgusu başta da faiz konusunda yeni bir yol haritasının belirleneceğine işaret ediyor. Olması da gerekiyor açıkçası.
Tam da bu noktada faiz oranlarını düşürecek yeni çalışmalar ve faize alternatif yeni finansal araçların geliştirilmesi elzem gözüküyor. Bu nedenle, Türkiye’nin artık mevcut finansal sistem, bu sistemde kullanılan sığ finansal araçlar ve başta da yüksek faizlerle yürümesi zor.
FAİZE ALTERNATİF ARAÇLAR NELER OLMALI?
Yeni dönemde bankaların verdiği faiz, stopaj vergisi ve karşılıkların etkisini azaltan hatta sıfırlayan alternatif bir sisteme gerek duyulduğu gayet açık.
Faize alternatif olarak Mudarebe (taraflardan birinin sermaye diğerinin emek koyarak gerçekleştirdikleri ortaklık akdi) ve Muşaraka ( taraflardan her ikisinin de sermayeye ya da hem sermaye hem emeğe katıldığı ortaklık akdi) alanlarının genişletilmesi için neler yapılması gerektiği hususunda yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu gayet açık.
Bugün katılım bankalarının bankacılık sistem içerisindeki payı yüzde 5 civarında. Dolayısıyla katılım bankalarının toplam bankacılık içerisindeki payının artırılması yalnız kamu ile değil özel sektörün katılım bankacılığına girmesi ve katılım bankacılığının toplam payının artırılması da çok ama çok önemli.
Mevcut haliyle katılım bankalarının fon kullandırmalarının büyük kısmı Murabaha yani vadeli satış şeklinde. Dolayısıyla bu kaynakların özellikle yatırım alanına kullandırılması bizim gibi tasarrufu az olan ve bu yüzden yüksek faiz ödeyen ülkeler için hayati derecede önem taşıyor.
Türkiye’de katılım bankalarının bireysel emeklilik fonlarının artırılması, İslami finansın büyümesi ve bu sisteme kaynak sağlanabilmesi için uluslararası geçerliliği olan İslami finans ürün standartlarının oluşturulması çok önemli.
Çünkü İstanbul alternatif İslami Finans Merkezi olacaksa başta yatırımcılar için alternatif enstrümanlar sağlamalıdır. Londra’da New York’ta ne varsa İstanbul’da da onlar olmalı ve hatta İstanbul’da daha farklı araçlar sunulmalıdır.
En önemlisi de bunu gerçekleştirecek kurum ve kuruluşların oluşturulması için hukuki alt yapının oluşum süreci hızlandırılmalıdır.”
Kaynak: Yeni Şafak
İlk yorum yapan siz olun