İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’un rayları murabaha ile döşenecek

Geçtiğimiz günlerde raylı sistem hatlarının finansmanı için bir takım ziyaretler nedeniyle yurtdışına giden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı ziyaretlere ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında Halk TV muhabiri Cüneyt Akman’ın sorusu üzerine Deutsche Bank’tan 110 milyon avro finansman sağlanacağını başkan İmamoğlu ifade ederken, toplantı sonrasında İBB genel sekreter yardımcısı Turgut Tuncay Önbilgin, muhabir Akman’a ilgili finansmanın murabaha modeli ile kullanılacağını ifade etti.

Katılım bankalarının yapmış olduğu murabaha, finansal alım satım diye de ifade edilirken konvansiyonel bankaların İslami finans penceresinden yaptığı murabaha kullandırımları genellikle commodity murabaha şeklinde oluyor. Her iki tanımı da sizler için paylaşıyoruz.

Finansal Alım Satım, Murâbaha, Cost Plus Sale, بالشراء لآلمر المرابحة) elMurâbaha li’l-Âmiri bi’ş-Şirâ): Bir malın maliyetinin müşteriye bildirilmesini takiben maliyetin üzerine kâr eklenerek satılmasıdır. Örneğin maliyeti müşteriye bildirilen 50.000 TL’lik bir arabanın üzerine satış kârı ilave edilerek peşin ya da vadeli olarak 60.000 TL’ye satılması finansal alım satım (murâbaha) adını alır. Katılım bankalarının fon değerlendirme yöntemlerinin en önemlisi bu tür alım satımlardır.

Vadeli Al-Peşin Sat, Commodity Murâbaha, التورق) et-Teverruk): Bir malın vadeli bedelle alındıktan sonra ilk satıcısı dışında bir tarafa peşin bedelle satılmasıdır. Bu işlemde para karşılığı alınıp satılan malın para ya da para kabul edilen bir başka varlık olmaması ve her iki akdin de İslâm hukukunda akitlerde aranan temel şartları haiz olması gerekir. Örneğin 25.000 TL’ye 12 ay vadeyle satın alınan bir arabanın piyasada peşin 23.000 TL’ye satılması vadeli al-peşin sat (teverruk) işlemidir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir