İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katılım bankacılığında dünyada 7. sıradayız

Başkent Üniversitesi tarafından Sheraton Otel’de düzenlenen “1. Uluslararası Bankacılık Kongresi”ne katılan Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanı Melikşah Utku, Türk bankacılık sisteminde katılım bankacılığı oranının düşük olarak görünmesine rağmen dünya genelinde yedinci sırada olduğumuzu açıkladı.

Katılım bankacılığının tarihi ve işleyişi hakkında bilgi veren Utku, küresel ölçekte katılım finans ürünlerine talebin her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye’nin toplam küresel katılım bankacılığı varlıkları içindeki payının yüzde 3 olduğuna işaret eden Utku, şunları kaydetti:

“Hala düşük bir orandayız ancak bu küçük orana rağmen dünyadaki en büyük 7. katılım bankacılığı aktif büyüklüğüne sahibiz. Bu şu demektir, Türkiye’de katılım bankacılığının toplam sektör içindeki payı arttıkça, dünya içinde sıralamamız da çok hızlı bir şekilde yükselecektir. Önümüzdeki yıllarda çok hızlı bir şekilde 3. sıraya ulaşabiliriz. Dünyada katılım bankacılığı modeli yaygınlaşacaksa çok daha evrensel olan Türkiye modelinin yaygınlaşmasını arzu ediyoruz. Türkiye’de katılım bankaları olarak ciddi anlamda uluslararası kuruluşlarla ve uluslararası faaliyetlerde daha aktif rol almaya başladık. Türkiye’deki otoritelerin de buna dahil olmaya başlaması memnuniyet verici.”

Yabancı ortaklı bankaların en önemli problemi “kur”

Türkiye’de 2’si kamu bankası, 3’ü de yabancı ortaklı özel banka olmak üzere 5 katılım bankası bulunduğunu belirten Utku, yabancı ortaklı bankaların en önemli probleminin kur riski olduğunu dile getirdi. Utku, kurdaki istikrarsızlığın yeni sermaye girişlerini engellediğini ifade etti.

Melikşah Utku, Türkiye’deki 3 özel katılım bankasının, katkı sermaye enstrümanlarını dünyada hayata geçiren ilk örnekler olduğunu dile getirdi. Hazinenin sukuk ihracının da Türkiye’de arzu edilen bir enstrüman haline geldiğine dikkati çeken Utku, özel şirketlerin kira sertifikası çıkarmaya başladığını söyledi.

Katılım bankacılığının seneler itibarıyla ortalama yüzde 24 düzeyinde dengeli bir şekilde büyüdüğünü vurgulayan Utku, ülkede dijitalleşmenin arttığını, bankacılık sektöründe yapay zekanın önemli hale geldiğini kaydetti.

Kaynak: Habertürk

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir