İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katılım bankaları altınları topluyor

Yastık altından yaklaşık 16 ton altın toplayan bankalar, vatandaşların birikimlerini ekonomiye kazandırıp kârlı çıkmalarını sağlamak için birbiriyle yarışıyor.

Katılım bankalarının bilezik, kolye, küpe gibi takıları ekonomiye kazandırma çabaları sonuç vermeye başladı. Bankaların ilan ettiği günlerde şubelere giden vatandaşlar açtırdıkları altın mevduatı ile hem ülke ekonomisine hem de kendilerine kazanç sağlamanın ilk adımını atmış oluyor. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri ve Albaraka Türk Yönetim Kurulu Üyesi Osman Akyüz, altın mevduatına ilginin arttığına işaret ederek, katılım bankalarının 16 ton altın topladığını dile getirdi. Akyüz, “Bu önemli bir miktar olup parasal karşılığı 3 milyar 755 milyon lira” dedi.

REZERVLERİMİZ 500 TONU GEÇTİ

Altın mevduatının ekonomiye önemli katkı sunduğunu vurgulayan Akyüz, “Toplanan birikimlerin önemli bir bölümü Merkez Bankası’na zorunlu karşılık olarak veriliyor. Bu sayede ülkemizin altın rezervleri artıyor. Merkez Bankası’nda birkaç sene öncesine kadar 160 ton altın vardı, şimdi 500 tonu geçti” diye konuştu.

2,5 TON ALTIN HAZİNE’YE İNTİKAL ETTİ

Akyüz, Hazine tarafından çıkarılan altına dayalı tahvil ve sertifikanın talep gördüğünü de belirterek, ‘’Bu sayede 2,5 ton altın toplandı. Hazine, bu tür tahvil ve kira sertifikası arzlarının devam edeceğini söylüyor. İyi olur. Hatta katılım bankaları da bu satışa aracılık edebiliriz” mesajını verdi.

GÜVENLİ VE KâRLI BİR YATIRIM

Altının bankalarda güvende olduğunu dile getiren Akyüz şöyle devam etti: “Yatırımcılarla görüşüyoruz, ‘altınlarınızı muhafaza ederiz’ diyoruz ama ‘size gerek yok, ben altınımı daha iyi saklarım’ cevabını alıyoruz. Hâlbuki altının kolda, kasada, masada çalınma riski yüksek. Tabii altından kâr etmenin mümkün olduğunu ifade ediyoruz. Bu anlamda en önemli örnek Hazine’nin altın için vadettiği yüzde 2,4 gelir. Altın evde veya kolda durduğunda gelir getirmez ama bankada muhafaza edildiğinde değerlenir. Yüzük, bilezik, kolye gibi evde tutulan takıların ekonomiye kazandırılması hem yatırımcının hem de ülkenin lehine olur.”

-Türkiye’de 5 bin tona yakın yastık altı altının bulunduğu, bunun 225 milyar dolara denk geldiği bildiriliyor.

-Bankalarca 2011’den bu yana 55-60 ton altın toplandı.

-Hazine’nin tahvil ve sertifika satışlarıyla, yastık altında bulunan 300 milyar lira tutarında 2 bin 200 ton altının ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

ALTIN ÜRETİMİ VE İTHALATI

Altının kayda girmemesinden korkuluyor. Bu
çerçevede üretim ve ithalat rakamları yakından takip ediliyor. Seneler itibari ile rakamlar şu şekilde:”

Kaynak: http://www.yeniakit.com.tr/haber/katilim-bankalarina-altin-yagiyor-396952.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir