İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Katılım esaslı fonlar, sektörden daha hızlı büyüdü

Katılım esaslı yatırım ve emeklilik fonları, yeni yatırımcı girişleri ile 2019 yılında iki katına çıkarak %104 büyüdü. Portföy yönetimi sektörü ise aynı dönemde %64 büyüme kaydetti. Yeni kurulan katılım esaslı fonlar, daha önce yatırım ve emeklilik fonlarını tercih etmeyen yatırımcılara hitap ettiği için sektöre yeni yatırımcı getiriyor ve ekonomik aktiviteleri destekliyor.

Katılım esaslı fonlar, görüşleri ve hassasiyetleri dolayısıyla finans piyasalarına mesafeli duran müşterilerine sektörde alan açıyor ve yeni müşteri kitlelerinin tasarruf sistemine katılmasında önemli görev üstleniyor. Son yıllarda artan ilgiyle birlikte, katılım fonlarının sektördeki payı da her geçen gün artış gösteriyor. 2018 yılında büyüklüğü 11,8 milyar TL olan katılım esaslı fonlar, 2019 yılında 24,1 milyar TL’ye ulaştı ve %6,8 olan pazar payını %8,5’e yükseltti. Bununla birlikte, sektördeki en büyük katılım esaslı portföy yönetim şirketi olarak KT Portföy Yönetimi A.Ş. (“KT Portföy”) de pazar payını artırmaya devam etti ve yıl sonu itibariyle 4,2 milyar TL’lik portföy büyüklüğüne ulaştı.

Tablo 1: Katılım Esaslı Fonların Büyüklükleri

  2018 2019 Büyüme Oranı
Katılım Esaslı Yatırım Fonları 1,8 milyar TL 6,8 milyar TL %277
Katılım Esaslı Emeklilik Fonları 10 milyar TL 17,4 milyar TL %74
Katılım Esaslı Fonların Toplamı 11,8 milyar TL 24,1 milyar TL %104

Yatırım fonları arasında değerlendirildiğinde, 2018 yılında 1,8 milyar TL büyüklüğe sahip olan katılım esaslı fonlar, 2019 yılında hacmini 6,8 milyar TL’ye yükseltti ve pazar payını %4’ten %6’ya çıkardı. Bu alanda sektörün en büyük paydaşı olan KT Portföy de 0,8 milyar TL olan portföy büyüklüğünü 2019 yılında 2,9 milyar TL’ye yükseltti ve katılım esaslı yatırım fonlarının %43’ünü oluşturdu.

Yatırım fonlarındaki hızlı büyümenin yatırımcılara sağladığı avantajlar olduğunu ifade eden KT Portföy yetkilileri, yatırım fonlarında yatırımcıların vade sonunu beklemeden dilediği zaman giriş ve çıkış yapabiliyor olmalarının, risk yönetimi açısından portföyü çeşitlendirebiliyor olmalarının ve bireylerin alamayacağı finansal enstrümanları alabiliyor olmalarının yanında yatırım fonlarının profesyoneller tarafından yönetilmesi, kanun ve düzenlemeler ile korunan, sıkı düzenlemelere tabi olan genel yapısı, yatırımcılar tarafından tercih edilme sebebi olduğunu ifade etti.

Yatırımcıların, yatırım fonlarını tanıdıkça sevdiklerini, ve sevdikçe tasarruflarını bu ürünlerde değerlendirdiklerini söyleyen uzmanlar, geçtiğimiz dönemle ilgili olarak, yatırımcıların dalgalı ve görece yüksek enflasyonun olduğu durumlarda birikimleri ile ilgili daha duyarlı olduklarını ve yatırım fonlarını tercih ettiklerini vurguladı.

Tablo 2: Katılım Esaslı Fonların Pazar Payları

  2018 2019
Katılım Esaslı Yatırım Fonlarının Pazar Payı %4,06 %5,99
Katılım Esaslı Emeklilik Fonlarının Pazar Payı %10,9 %13,7
Katılım Esaslı Fonların Pazar Payı %6,83 %8,50

Emeklilik fonları kısmında ise, 2018 yılında 10 milyar TL olan katılım fonları 2019 yılında 17,4 milyar TL‘ye ulaştı ve sektördeki payını %11’den %14’e çıkardı. Bu alanda KT Portföy, 2019 yılında emeklilik fonlarında %55’lik bir büyüme oranı yakalama başarısı gösterdi. Emeklilik fonlarındaki büyüme ile birlikte özellikle Otomatik Katılım Sistemi (“OKS”) Fonları içerisinde katılım esaslı fonlara olan talep dikkat çekmeye devam ediyor. Katılımcıların %62’sinin katılım esaslı OKS fonlarını tercih ettiğini gözlemlenirken uzmanlar, emeklilik düzenlemeleri ve sektördeki gelişmeler çerçevesinde sektör büyümesinin artarak devam edeceğini öngörüsünü paylaşıyor.

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir