Cari açığa çözüm olacak ve sanayiciyi faiz yükünden kurtaracak MÜSİAD fonları yola çıktı. Toplam büyüklüğü 2 milyar doları bulacak olan enerji ve organik gübre üretiminin ilk yatırımı Balıkesir’de devreye alındı. İthal edilen ara malları Türkiye’de üretmek için başlatılan hamlenin ilk yatırımı ise ‘Polyol’ üretimi oldu.
Yatırım yapmak isteyen sanayiciyi faiz yükünden kurtarmak için atılan adımlar meyvelerini vermeye başladı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından kısa bir süre önce projelendirilen girişim sermayesi fonu, tarımsal yatırım fonu ve gayrimenkul yatırım fonlarından tarımsal yatırım fonu ve girişim sermayesi fonu faal hale gelip yatırıma başladı. Sistem çok ortaklı olarak oluşturulup katılım bankalarının bu fonlar üstünden proje sahipleriyle ticaret yapması ve ortaya çıkacak kârı dağıtması şeklinde işliyor. Projeden yatırıma dönen ilk fon tarımsal yatırım fonu olarak karşımıza çıkıyor. Enerji ve organik gübre üretimine başladıklarını belirten MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, ilk yatırımı Balıkesir’de devreye aldıklarını söyledi. Amaçlarının 81 ilde 100 merkezde projeyi hayata geçirmek olduğunu dile getiren Kaan, yatırımın toplam büyüklüğünün 2 milyar doları bulacağını aktardı. İthal edilen ara mallar arasında katma değeri yüksek olan ürünlerin Türkiye’de üretilir hale getirilmesine yönelik oluşturulan girişim sermayesi fonu da 20 milyon dolarlık ilk yatırımını yaptı. İşte tüm bunların detayları ve ekonomiye dair beklentiler…
* Yatırım hamlelerine başladınız ve fonlar kurdunuz. Neden böyle bir fona ihtiyaç duydunuz?
Bir yanda elinde parası olan insanlar var bir yanda da parası olup büyük çaplı yatırım yapmak isteyen ama sermayesi büyük çaplı yatırımlara yetmeyen kişiler var. Biz yola çıkarken bu iki unsuru bir araya nasıl getiririz ve yatırımları faiz yükünden kurtarırız düşüncesine uygun projeler geliştirdik. Ortaya da paylaşım ekonomisiyle oluşturduğumuz fonlar çıktı. Türkiye’de kişi başı tasarruf sahibinin katılım bankalarına yatırdığı para 40-50 bin TL arası, katılım bankaları da bu parayı vadeli işlemler piyasasında ve uluslararası metal borsasında kullanıyor. Biz bu yatırımı Türkiye’de kullanalım diyoruz. Bunun için kârı yüksek ve ülke ekonomisine katma değer yaratan projelere odaklandık. Tarımsal yatırım fonu başlığı altında ilk karlı yatırım projemizi de enerji ve organik gübre üretiminde gerçekleştirdik. Katılım bankalarıyla yaptığımız ilk proje bu oldu. Bunun için Vakıf Katılımla çalıştık.
* Balıkesir zincirin ilk halkası mı?
Kesinlikle evet. Amacımız her ilde bir şube açmak ve büyük şehirlerde de birden çok açarak 100 merkeze ulaşmak. İlk projemiz Balıkesir Gönen’de başladı. Her yatırımımız 6 megavattlık olacak. 100 tane proje baz alındığında 600 megavattlık bir yatırıma ulaşacağız. Her bir yatırımın maliyeti de bölgesine göre değişmekle birlikte ortalama 15-20 milyon dolar arasında. 100 merkeze ulaştığımızda toplam yatırım 2 milyar doları bulacak.
* Üye ilgisi nasıl yatırımcı bulmakta zorlanıyor musunuz
Fizibilitesi doğru yapılmış her proje yatırımcıyı kendiliğinden çekiyor. Bu projemizde üyelerimiz kendi illerinde yatırımların bir an önce yapılmasını talep ediyor. Bu nedenle o konuda herhangi bir eksikliğimiz bulunmuyor. Ayrıca bu projemiz yüzde 98 yerli ve milli ekipmanla üretilecek.
* Genç üyelerinizden de yatırım yapılacak alanlara talep var mı
Her kesimden talep var. Genç MÜSİAD’ta 5 bine yakın gencimiz var ve bunlar da projeye dahil olmak istiyor. Kısacası her kesimden MÜSİAD üyeleri projeye dahil olmak için gerekli isteğe sahip. Şu an üyelerin haricinde başka kişilere gitmeye gerek duymuyoruz. Ama şu da bir gerçek. Halkımızın elinde para var ve bunlar hep faizde yatıyor. Faiz Türkiye için çok büyük bir dert. Türkiye’de özellikle bankalarda halkımız parasını tutuyor. Parası faizde olmayan vadesiz hesaplarda da çok fazla para var. Bu tasarruf sahipleri parasını ne yapacağını bilmiyor. Bizim bunları yönlendirmemiz gerekiyor.
ÇİFTÇİ KOLEJLERİ
* Tarımda öncelikli ürün ne
Tarım ile ilgili kısımdaki hedefimiz de yaklaşık 2 milyon ton olan üretimi 5 milyon tona çıkarmak. Bu rakama ulaştığımızda ancak ihracatçı ülke konumuna yükselebiliriz. Bu rakamın 1 milyonluk kısmını bu projeyle gerçekleştirmek istiyoruz. Daha fazla cazibe haline getirebilirsek bu rakam daha da artabilir. Başlangıç itibariyle hedefimiz ağırlıklı olarak temel tüketim maddeleri, bunun içinde yem olarak soya da var. Ama tabi arpa, buğday, mısır gibi konvansiyonel ürün gruplarımız da var. Burada tasarruf sahiplerininden aldığımız bedel karşılığında kendilerine kira sertifikası verip, sözleşmeli üretim modeliyle üretim yapıp lisanslı depoculuk vasıtasıyla da bunları depolayıp Türkiye’nin yıl boyu sürecek ihtiyacını karşılamayı kurguluyoruz.
* Bunun için yeterli çiftçi var mı
Üzerinde durduğumuz bir diğer nokta da bu zaten. Çiftçiliğin özendirilmesi lazım. Tüketim toplumuna dönüştüğümüz için bu işi ve karlılığını sevdirmemiz lazım. Hatta belki çiftçilik kolejleri oluşturmamız lazım. Yeterli alanımız mevcut ve verimini arttırdığımız zaman makro bir planlamayla birlikte tarımsal üretimi de her bölgede yapıp ülke ihtiyacını karşılayıp enflasyonu kontrol altında tutabilmek için sürekli düzgün bir üretim sağlamalıyız. Bu da tarımsal yatırım fonu projesinin ne kadar gerekli bir proje olduğunu gözler önüne seriyor.
Yatırımlar istikrar ister
* Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldınız.
Ülkenin dünya liginde daha da yukarılara taşınması için yatırımlara ihtiyaç var. Yatırımlar da ancak istikrar ortamlarında oluşur. İstikrarın devam etmesi için biz de ‘Meselemiz Türkiye olsun’ dedik ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’ı destekleme kararı aldık. Bugün yapılan seçim diğer seçimler gibi, çıktığımız güçlü Türkiye yolunda sadece bir durak ve bu durağı da
Sağ salim geçeceğiz.
* Siyaset düşünüyor musunuz?
Ben projeciyim, hatta mucidim. Türkiye’de ilkleri yapan biriyim. Bunları ülkeye olan sevdamızdan ötürü yapıyoruz. Siyaset şart değil fakat makro bir planlama içerisinde olmayı isterim. Siyasetçi olarak değil de projeci olarak yer almak isterim. Ülkemizde makro bakacak ve uluslararası piyası bilecek insanlara ihtiyaç var.
Polyol üreteceğiz
* Girişim sermayesi fonunda işler nasıl işliyor. Burada ne durumdasınız?
Burada da güzel işler yapacağız. Biz MÜSİAD olarak bir komisyon kurduk. Bunun neticesinde seçim sonrasında ‘Girişim Sermayesi Fonu’ altında lansamana da çıkacağız. Girişim sermayesi fonunda amacımız ithal ettiğimiz ürünler arasında katma değeri yüksek olanları Türkiye’de üretmek. Bunun ilk adımını da attık. Polyol diye ifade edilen plastik ve polistiren olan bir ürünü Türkiye’de üretmeye başlayacağız. Depolamayla birlikte üretim için 20 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bunun için katılım bankalarına ihtiyaç olmadı. Bu ürün buzdolabı ve otomotivlerin iç kısımları gibi birçok alanda kullanılan bir izolasyon malzemesi.
* Enerjiyi depolayan bir pil projeniz de vardı?
Yerli ve milli üretim üst kurulumuz çalışıyor. Bu konuda üretim yapan bir üyemizde var. İleride bizim enerjiyi depolayabilmemiz lazım. Şu anda da enerji fazlamız var fakat depolamak için alt yapımız yeterli değil. Özellikle denizaltı bataryasından tutun da diğer araçların bataryalarına kadar çalışmalar yapıyoruz. Bu da yine ‘Girişim Sermayesi Fonu’ altında yürütülüyor. MÜSİAD’ın 10 binin üstünde üyesi var, 60 bin yakın şirketimiz var. Buradaki konsepte hep özel olarak çalışıyoruz ve her birinin ekibi özel çalışıyor. Amacımız Türkiye’yi üst seviyeye çıkarmak ve gençlerimize güzel bir miras bırakmak, onlar da bu mirası alıp daha üst seviyeye çıkarsınlar.
* Birçok projeniz var ve bunlar aynı zamanda işsizliğe de çözüm
Evet Türkiye’de işsizlik yüzde 10 civarı ama bir STK başkanı olarak baktığımda aslında bu oran yüzde 4, Rakamı artıran Güneydoğu’daki birkaç ilimizdeki rakamlar ve genç işsizlik oranı. Ülkemizde 18 yaşın altında işçi çalıştırmak yasak fakat Avrupa’da meslek liseleri çatısı altında 15-20 yaş arası iş hayatına atılan bireyler bu rakamı düşürüyor. Bu bakımdan Türkiye’de büyümek için ileride dışarıdan işçi alımı olacağını düşünüyorum. Kısacası ülkemizde gelecekte işsizlik değil de işçisizlik olacağını düşünüyorum.
Maliye politikaları güçlü
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, maliye politikasına ilişkin endişelerin yersiz olduğunu, yapısal reformlarla bu sürecin güçlendirileceğini söyledi. Çalışmalarının bütün hızıyla devam ettiğini belirten Şimşek, “İnşallah ülkemizin yeniden bir sıçrama sağlaması için ertesi günden itibaren hükümetimiz, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde güçlü bir şekilde çalışmaya devam edecek. Bizim öngörümüz ve beklentimiz bu. Yeni bir beş yıllık perspektif.” diye konuştu.
ABD önemli bir ortak değil
ABD’nin uyguladığı ek gümrük vergileri hakkında da görüş bildiren Şimşek, Amerika’nın bizim çok önemli bir ticaret ortağımız olmadığını vurguladı. Otomotiv ihracatı açısından en az etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu dile getiren Şimşek, o konuda Türkiye’ye ilişkin bir endişeye gerek omadığını söyledi. Şimşek AB ile ilişkilerimizin derinleşip genişleyeceğine de dikkat çekti.
Enerji yatırımlarına terzi usulü destek
Ersan Petrol Sanayii’nin Kahramanmaraş’ta yapacağı 3 milyar 822 milyon liralık ham petrol işleme rafinerisi ve Eko Temiz Enerji’nin Niğde’de yapılacak 3 milyar 472 milyonluk fotovoltaik güneş paneli üretimi tesisi yardımlardan yararlanabilecek. Yardımlar KDV istisnası ve iadesi, gümrük vergisi muafiyeti, kurumlar vergisi indirimi, 10’ar yıl süreyle gelir vergisi stopajı desteği ile sigorta primi işveren desteği olacak.
Kaynak: Yeni Şafak
İlk yorum yapan siz olun