Geçtiğimiz günlerde Kuveyt Türk Katılım Bankası iştiraki olan KT Portföy şirketinin genel müdürlüğünü Hamit Kütük’e bırakan Tayfun Özkan, Türk Kızılay Derneği’nin mali işler müdürlüğünün (CFO) yanı sıra yeni kurulan Kızılay Portföy Yönetim Şirketi’nin de CEO’su oldu. Yapmış olduğu iş değişikliğine istinaden Özkan’ın Linkedin sosyal medya hesabından yayınladığı o yazısı:
“Baharları severim oldum bittim. Yine bir bahar: Laleler, leylaklar, yaseminler, papatyalar açtı; İstanbul erguvan ve mor salkım cümbüşünü yaşıyor; erik, kiraz, vişne ağaçları çiçek açtı. Yaşlı ağaçlar yeniden genç filizler verdi.
Ben de bu bahar bir yenilenişe imza attım: İş değişikliği yaptım ve 150 yıllık iyilik çınarımız Türk Kızılay’a katıldım. Türk Kızılay Derneği’nde Mali İşler Genel Müdür Yardımcısı (CFO) olarak göreve başladım. Aynı zamanda %100’ü Kızılay’ın olan bir portföy yönetim şirketinin (Kızılay PYŞ’nin) de kurucu Üst Yöneticisi (CEO, Murahhas Aza, İcra Kurulu Başkanı –nasıl dersek) olarak görev yapacağım.
Kızılay PYŞ’nin çok önemli iki işlevi yerine getireceğine inanıyorum: (1) Kızılay’a düzenli ve sürdürülebilir gelir akımı oluşturmak ve (2) dünyada finans alanındaki üçüncü[1] büyük dalga olarak tanımlanan “topluma yararlı yatırım (SRI: Socially Responsible Investing)” hareketinin ülkemizdeki öncüsü olmak. Bu yönleriyle Kızılay PYŞ, yüzyıllar önce bu topraklarda benzer amaçlarla kurulmuş olan para vakıflarının da güncel uluslararası kavram ve kurumlarla yeniden şenlendirilmesi olabilir.
Birkaç hafta önce Bursa’ya gittim. Osmanlı’nın kurucu padişahlarını (Osman Gazi, Orhan Gazi, Murat Hüdavendigar, Çelebi Mehmet), o sağlam kuruluşun manevi temellerini atan tasavvuf büyüklerini (Geyikli Baba, İsmail Hakkı Bursevi, Üftade Hz., Emir Sultan, Veysel Karanî makamı) ziyaret ettim; bir tür “kuruluş icazeti ve hayır duası” istirham ettim. Köklerimiz sağlam olsun, erenlerimiz yanımızda olsun, ereklerimiz kutlu olsun diye…
“Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturuyla, Kızılay çınarının yeni bir ışkını olarak Haliç kıyısından Vira Bismillah diyorum.
[1] İlk iki dalga sırasıyla 1924-74 arasındaki portföy çeşitlendirmesi (portfolio diversification) ve 1974-1994 arasındaki yönetim ücretlerinin kontrol edilmesi ihtiyacı ve bunun sonucunda doğan pasif portföy yönetimi (passive investment management) kavramı ile borsa yatırım fonları (Exchange Traded Funds: ETFs) idi. Bu üçüncü dalga ise 1990’larda başlayan ve genel olarak “yatırımım/param, getiri üretmenin yanı sıra topluma ve çevreye olumlu bir etkide/katkıda da bulunsun” içsel isteğine yanıt veren ve etki yatırımı (impact investing), etik yatırım (ethical investing), yeşil yatırım (green investing), çevreci, toplumsal ve iyi yönetişim temelli yatırım (environmental, social, governance based investing) gibi pek çok kavramın artık çatısı altında toplandığı “topluma yararlı yatırım (SRI: Socially Responsible Investing). “
NOT:Biliyoruz geç kaldık 🙂 Geçtiğimiz aylarda Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın iştiraki olan KT Portföy şirketinin genel müdürlük görevini Hamit Kütük’e bırakan Tayfun Özkan’a ne olmuştu? Herkes gibi bizler de sizler için merak etmiştik. Sorup soruşturduk, bir şeyler de duyduk ama teyidini görmeden, kendileri yada kurumları açıklamadan haber yapmayalım dedik. Duyduğumuz duyumları takip ederken Tayfun Özkan’ın 28 Nisan 2019 tarihinde Linkedin sayfasından yayınladığı yazıyı bulduk. Evet biliyoruz geç kaldık ama sizleri yanıltmaktansa geç kalmayı tercih etmeye devam edeceğiz 🙂 Bu vesileyle Özkan’a da yeni görevinde başarılar dileriz.
İlk yorum yapan siz olun