İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özel Haber: Sosyal medyanın sahte bankaları!

Son günlerde artan bilişim suçları, kullanıcı sayısının her geçen gün artması ile birlikte sosyal medya mecralarına kaydı. Özellikle twitter üzerinden açtıkları sahte hesaplarla vatandaşları dolandıran dolandırıcılar, vatandaşların banka hesaplarını boşaltabiliyor. Uzmanlar ise bu konuda vatandaşları dikkatli olma konusunda uyarıyor.

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye’nin facebook’ta 43 milyon, Instagram’da 37 milyon, Twitter’da 8,8 milyon, Linkedin’de ise 6,9 milyon kullanıcısı bulunuyor. Vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan sosyal medya kanalları ise dolandırıcılar için cazibe alanı oluyor.

Hatta dolandırıcılar vatandaşların dikkatini çekip daha görünür yerlerde yer almak için sosyal medya platformlarına ücretini ödemek kaydıyla reklam verip sponsorlu ileti paylaşıyorlar. Özellikle Twitter’da boy gösteren bu ‘Sahte Banka’lar bir çok vatandaşın mağduriyetine sebebiyet olmasına rağmen twitter tarafından konuya müdahale edilecek bir adım henüz atılmadı.

Vatandaşlar nasıl dolandırılıyor?
Dolandırıcılar sosyal medya platformlarına reklam vermek kaydıyla kullanıcıların zaman akışlarında ön sıralarda yer alma fırsatı yakalıyor. Reklam içeriğinde para veya araba ödülü, çekilişle laptop /cep telefonu yada kart aidatı iadesi gibi başlıklara yer vererek kolay yoldan vatandaşlara umut satan dolandırıcılar, böylelikle vatandaşları adeta yemliyor.

Yemleme (Phishing) nedir?
Yemleme diye tabir edilen phishing kavramı password ile fishing kelimelerinin birleşiminden oluşturulmuş İngilizce bir kavramdır. Tüketicilerin vaat edilen hediyelere balıklama atlama tabiri ile tüm verilerini bilmeden dolandırıcılar ile paylaştığı bu illegal yöntem için bilişim suçlarında genellikle bu kavram kullanılıyor.

Dolandırıcının reklamına tıklayınca ne oluyor?
Dolandırıcıların sosyal medya mecralarına verdiği bu reklamlara tıkladığınız zaman siz farkında olmadan cihazınıza korsan bir yazılım yükleniyor. Böylelikle cihazınızda yaptığınız tüm işlemleri kaydedebilen dolandırıcılar, yaptığınız tüm işlemleri de takip edebiliyor. Tüm verilere ulaşan dolandırıcılar, vatandaşların hesaplarını bu yolla boşaltıyorlar.

Yanlışlıkla tıkladım. Ne yapacağım?
Öncelikle yanlışlıkla bu reklamlardan birine tıklamanız durumunda ise ilk yapmanız gereken bankanızın çağrı merkezini arayıp bilgi vermeniz. Uzmanlar, bankaların bu konudaki önlem ve tedbirlerinin yeterli olduğu görüşünü savunuyor. Sonraki aşamada ise sosyal medya mercine ilgili hesabı şikayet etmeniz. Bu şikayetiniz ile sosyal medya yönetimi, dolandırıcılık amaçlı açılan bu linkleri tespit edip hesapları kapatıyor. Bunlara ilave olarak uzmanlar, vatandaşları linkler konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Küçük bir harf değişimi yada masaüstü bilgisayardan girilmesi durumunda adres satırında güvenlik işaretlerinin olmaması birer tehlike habercisi olarak algılanabilir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir