Çiftçiler sermaye ihtiyacını kredi yerine müşarekeyle (ortaklık) karşılamaya başladı. Katılım bankalarının çiftçinin kâr ve zararına ortak olduğu bu yöntemle hem üretici hem banka hem de tüketici kazanıyor.
Türk çiftçisinin ürününü değerinde almak ve tüketiciye de uygun fiyatlı gıda ürünleri yedirmek isteyen Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, son yıllarda çiftçiye üretim desteğinin yanı sıra alım desteği de vermeye başladı. Geçtiğimiz yıl 1 milyon çiftçi ortağına girdi temin etmesi için 8 milyar liralık destek sağlayan kooperatif, 451 milyon TL’lik de ürün alımı yaptı. Önümüzdeki süreçte çiftçiden aldığı ürün miktarını artırmayı planlayan kooperatif, işletme sermayesi bulmak için yönünü katılım bankalarına çevirdi.
HERKESE KAZANDIRIYOR
Müşareke (ortaklık) modeliyle üretim döneminde bankalardan faizsiz para toplayan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, hasat döneminde işleyip sattığı ürünün parasıyla da üyelerinin borcunu ödüyor. Bu modelle katılım bankalarını çiftçinin karına da zararına da ortak eden kurum, günün sonunda çiftçi, tüketici, banka, kooperatif ve ülke ekonomisinin kazandığı bir iş modeline imza atıyor. Bu konuda ilk projeyi geçtiğimiz aylarda Vakıf Katılım’la gerçekleştirdiklerini hatırlatan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, “Adıyaman Kahta’daki Antep fıstığı ve badem fabrikasına Vakıf Katılım ortak oldu. Yıllık 3 bin 200 ton Antep fıstığı 2 bin 800 ton badem işleme kapasitesine sahip olan fabrika için geliştirilen proje için Vakıf Katılım 25, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi 25 milyon lira verdi. 50 milyon TL işletme sermayesiyle kâr-zarar ortaklığı yatırımı modeline dayanan proje, bölge ekonomisinin gelişimine yıllık 100 milyon liralık önemli katkı sağlayacak” diye konuştu.
1 yıldan kısa sürede kaynak dönüyor
Yeni projeler için diğer katılım bankalarıyla da görüşmeler yaptıklarına dikkat çeken Poyraz şunları kaydetti: “Şimdi biz çiftçiden daha fazla ürün almak için faizsiz sistemle doğru kaynağı arıyoruz. Türkiye’de faizsiz sistemde ciddi bir sermaye var. Ancak bunun büyük bölümü inşaat sektörüne kullandırılıyor. Oysa araştırmalara göre inşaat sektöründeki kaynağın geri dönüşü 24 ila 36 ay sürerken tarımda bu süre en fazla 12 ay sürüyor. Biz sadece çiftçi ve tüketici için değil, katılım bankalarına da fırsat yaratıyoruz. Şuanda Albaraka’yla görüşmelerimiz sürüyor. Diğer bankalarla da projeler yapacağız.”
Asker ve öğrencinin gıdası kooperatiften
Tarım Kredi Kooperatifleri olarak çiftçilerden aldıkları ürünü fabrikalarda işledikten sonra ulusal marketlerde satışa sunduklarını anlatan Fahrettin Poyraz, “Ankara ve İstanbul’daki yerel ve ulusal marketlere Tarım Kredi Birlik markamızla ürün vermeye başladık. Ürünlerimiz bu marketlerin dışında PTT’nin web sayfasında da satılıyor. Orta ve uzun vadede tüm ürünlerimizi e-ticaret üzerinden satmaya başlayacağız” dedi. Poyraz, TSK ve Kredi Yurtlar Kurumu’na toplu gıda temin etmek için protokol imzaladıklarını söyledi.
Yılda 8 milyarlık kaynak sağlıyor
Türkiye’de 1625 kooperatif ve 14 şirketiyle faaliyet gösteren Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri 1 milyon çiftçi üyeye sahip. Kooperatif, çiftçiye yılda 8 milyarlık destek veriyor. Üretici bu desteklerle ürününü alıp üretiyor, hasat döneminde sattığı ürünün parasıyla kooperatife olan borcunu ödüyor. Kooperatif geçen yıl çiftçi ortaklarından 451 milyon liralık da ürün alımı yaptı.
Özgül Öztürk – Akşam Gazetesi
Kaynak: https://www.aksam.com.tr/ekonomi/tarimda-yeni-is-modeli-c2karzarar-ortakligi/haber-762642
İlk yorum yapan siz olun