İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıf Katılım danışma kurulu belirlendi

Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından merkezi danışma kurulu kurulmasına karşılık her katılım bankası kendi danışma kurulunu çalıştırmaya devam ediyor. Bu kapsamda Vakıf Katılım Bankası, Aralık ayının son günlerinde toplanan yönetim kurulu toplantısında danışma kurulundaki isimlerde değişikliğe gitti. Bu kapsamda Hamdi Döndüren danışma kurulundan ayrılırken yerine İsak Emin Aktepe getirildi.

Banka tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformu (KAP)’a yapılan açıklamada alınan yönetim kurulu kararları açıklanırken BDDK tarafından olumsuz bir görüş bildirilmemesi üzerine bankanın danışma kurulu üyesi olarak;

  • Prof. Dr. Hayrettin Karaman
  • Prof. Dr. Arif Ersoy
  • Prof. Dr. İsak Emin Aktepe belirlendi.

Bankanın daha önceki danışma kurulu üyeleri ise;

  • Prof. Dr. Hayrettin Karaman
  • Prof. Dr. Hamdi Döndüren
  • Prof. Dr. Arif Ersoy idi.

Prof. Dr. Hayrettin Karaman kimdir?

Erzurumlu bir ailenin çocuğu olarak 1934 yılında Çorum’da doğdu. İlkokulu burada bitirdikten sonra özel olarak Arapça ve İslâmî ilimler tahsil etti. İlk İmam Hatip okullarından biri olan Konya İmam Hatip Okulu’na girdi ve ikinci dönem mezunları arasında yer aldı (1959). Yeni açılan İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’nde okudu ve ilk mezunlarından biri olarak 1963’te mezun oldu. İki yıl İstanbul İmam Hatip Okulu’nda meslek dersleri öğretmeni olarak çalıştıktan sonra İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne fıkıh asistanı oldu. “Başlangıçtan Dördüncü Asra Kadar İslam Hukukunda İctihad” konulu tezi ile fıkıh öğretim üyesi oldu (1971). Aynı yıl İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’ne tayin edildi. 1975’te tekrar İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü’ne döndü. Yüksek İslam Enstitülerinin İlahiyat Fakülteleri’ne dönüşmesinin ardından akademik çalışmalarını tamamlayarak sırasıyla doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı. Eylül 1976-Eylül 1980 yılları arasında yayımlanan Nesil dergisini çıkaranlar arasında bulundu. Yarım asra yaklaşan fikir ve meslek hayatı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında binlerce konferans, seminer, panel, vaaz, hutbe, kurs, yazılı ve görsel medya programı, eğitim programında yer alarak eğitim, öğretim, tebliğ ve irşad faaliyetini sürdürdü. Aralarında bugünün tanınmış bilim ve fikir adamları olan binlerce öğrenci yetiştirdi. 2001 yılında, özgürlüğün şart olduğu üniversite ortamında hüküm süren baskılara karşı çıkarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ndeki görevinden ayrıldı. Bir süre Avrupa Uluslararası İslam Üniversitesi’nde (Hollanda) misafir öğretim üyeliği yaptı, halen özel ve sivil ilmi çalışmalarına devam etmektedir. 1995 yılından beri Yeni Şafak Gazetesinde köşe yazıları yayımlanmaktadır.

Prof. Dr. Arif Ersoy kimdir?

Arif Ersoy, 1948 yılında Çorum’da doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset ve İdare Bölümü’nden 1973 yılında mezun oldu. Aynı zamanda Konya Yüksek İslam Enstitüsü’nü de bitirdi. Cambridge’de İngilizce dil öğrenim kurslarına katıldı ve Cambridge First Certificate in English belgesini 1975 yılında aldı. İngiltere’nin Leeds Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisadi Kalkınma dalında master derecesini 1976’da yaptı. Ege Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Doktora Derecesini 1979 yılında tamamladı. 1982 yılında kurulan Dokuz Eylül Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü’ne Yardımcı Doçent olarak 1982’de tayin edildi. Aynı Fakültede 1986’da İktisat Doçenti ve 1992 yılında da İktisat Profesörü oldu.

1977 ve 1979 yılları arasında Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi, yine aynı üniversite de 1979 ve 1982 yılları arasında İktisat Doktoru görevlerinde bulundu. 1982 ve 1986 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü’nde Yardımcı Doçent, 1982 ve 1983 yılları arasında yine İktisat Bölümü Başkan Yardımcılığı, 1986 ve 1992 yılları arasında İktisat Doçenti, 1992 ve 1994 yılları arasında da yine aynı kurumda İktisat Profesörü görevlerinde bulundu. 1990 yılında Çin Halk Cumhuriyeti başkenti Pekin’deki Renmin Üniversitesi’nde dokuz ay misafir öğretim üyesi olarak bulundu.

Ersoy, 24 Eylül 2015 tarihinde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimler Fakültesi, İktisat Bölümü’nde iktisat Profesörü olarak göreve başladı. Halen aynı Fakültede İktisat Bölümü Başkanlığı ve Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü görevlerini deruhte etmektedir.
İngilizce, Arapça ve Almanca bilen Prof. Dr. Arif ERSOY, 15 Nisan 2016 tarihi itibarıyla Rektör Yardımcısı olarak görevlendirildi. Prof. Ersoy’un iktisadi düşünceler, iktisadi teoriler ve iktisat tarihi hakkında yayınlanmış çok sayıda kitabı ve makalesi bulunmaktadır. Çalışmaların bir kısmı İngilizce, Arapça ve Çince olmak üzere birçok dile çevrildi.

Prof. Dr. İsak Emin Aktepe kimdir?

1975 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da tamamladı. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandı ve 1997’de bu fakülteden mezun oldu. Bunu takiben 1999 yılında aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı olarak üç eseri çerçevesinde “İmam Şâfiî’nin bazı hadis meselelerine yaklaşımı” adlı teziyle yüksek lisansını, 2005 yılında da “Şâfiî öncesinde ve imam Şâfiî’de sünnet” isimli teziyle doktorasını tamamladı. 2011 yılında doçent oldu. 1997’den sonra vakıf ve derneklerde yöneticilik ve eğitimcilik yaptıktan sonra 2004 yılından itibaren katılım bankacılığı sektöründe çalışan Aktepe, Türkiye Finans Katılım Bankası’nın danışma kurulunda görev aldı. 2012 yılında Erzincan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde öğretim üyeliğine atandı. 2019 yılının Temmuz ayında görev yaptığı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İlahiyat Fakültesi dekanlığına atanan Aktepe, evli ve iki çocuk babasıdır.

Yayınlanmış bazı çalışmaları şunlardır:

  • Erken dönem İslam hukukçularının sünnet anlayışı(İnsan Yayınları, 2008)
  • İslâm hukuku çerçevesinde finansman ve bankacılık(Bilge Yayınları, 2010)
  • Hadis kaynaklarında fâiz ve finansman(Hayat Yayınları, 2012)

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir