İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıf Katılım ilk altı ayda 283 milyon TL kâr etti

Vakıf Katılım Bankası 2020 yılının ilk altı ayına ilişkin mali verilerini Kamuoyu Aydınlatma Platformuna bildirdi. Bankanın ilk altı ay mali verilerine göre aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre % 44,1 artışla 43,7 milyon TL’ye, topladığı fonları % 41,4 artışla 32.4 milyon TL’ye ulaştıırdı. Reel sektöre nakdi + gayri nakdi toplam 34.5 milyon TL fon kullandıran banka, 2019 yılında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar (KMTP) piyasasında en fazla işlem yapan finans kurumu oldu. Bankanın ilk altı aylık performansına ilişkin bankanın genel müdürü İkram Göktaş’ın açıklaması ise şu şekilde:

“2018 yılına; global anlamda yaşanan ekonomik daralma, 2019 yılına rehabilite, 2020 yılına ise pandemi süreci damgasını vurdu. Son 3 yılda yaşananları değerlendirdiğimizde, dünyanın yaşanan krizlerden büyük darbe aldığını, buna karşı Türkiye’nin ise sahip olduğu sağlıklı ekonomi sistemi, yetişmiş insan gücü ve ülkenin topyekûn ortaya koyduğu potansiyelini yakalama arzusuyla bu krizleri çok kısa sürede atlattığını görüyoruz.

2019 Aralık ayında Çin’den başlayarak, Ocak-Şubat 2020 itibarıyla dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını 10 Mart 2020 tarihinde tespit edilen ilk vaka ile birlikte Türkiye için de yeni bir süreci başlatmıştır. Unutulmamalıdır ki, salgın insan sağlığını tehdit ettiği kadar ülkelerin sağlık, ekonomi, güvenlik sistemlerini de tehdit etmiştir.

Her ne kadar dünya genelinde yapılan değerlendirmeler dünyanın geleceği için karamsar bir tablo ortaya çıkarsa da Türkiye için aynı değerlendirmeyi yapmak ve bu yönüyle büyük resme karamsar anlam yüklemek haksızlık olur. Öncelikle bu tip olaylar karşında yılmayan, vazgeçmeyen, çareler üretmeyi başarabilen insan gücümüzün varlığını hesaba katmamız gerekir. Tüm dünya bu süreçleri uzun dönemde atlatabilmenin hesaplarını yaparken, Türkiye ayakta kalmayı ve krizi fırsata çevirme başarısını da göstermiştir. Çünkü biz toplum olarak yeni koşullara karşı uyum sağlama yeteneğine sahibiz.

Gücünü vakıf kültüründen ve bu topraklarda doğmuş olmasından alan Vakıf Katılım olarak, kurulduğumuz günden itibaren teknolojinin gücüne inandık ve bu alanda yatırımlar yaptık. Sürekli gelişime inandığımız için Ar-Ge Merkezimizi kurduk. Bu bakış açısı ve yatırımlarımızın karşılığını ise pandemi döneminde aldık. Çünkü dijital bankacılıkta, bizi tercih edenlere çok iyi hizmetler sunduk. Bu hizmetin karşılığı olarak da müşterilerimiz bu hizmetlerimizi çok etkin olarak kullandı.

Örneğin, dijital kanallarımız özelinde 2020 ikinci çeyrek verilerimiz değerlendirildiğinde 183 bin para çekme işleminin yüzde 74’ünün ATM’lerden yapıldığını görüyoruz. 577 bin ödeme işleminin de yüzde 69’u dijital kanallar vasıtasıyla yapılmış durumda. Bu işlemlerin de yüzde 44’ü için mobil hatlar tercih edilmiştir. Bu veriler salgın döneminde müşterilerimizin dijital hizmetleri etkin bir şekilde kullandığını net bir şekilde göstermektedir.

Bunun yanı sıra bilindiği üzere, 2019 yılında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Taşlar (KMTP) piyasasında en fazla işlem yapan finans kurumu Vakıf Katılım oldu. Bu alandaki liderliğimizi çok önemsiyoruz ve Türkiye’de bu alanda oyun kurucu pozisyonuna geldik. Pandemi sürecinde de kıymetli taşlar alanında hizmetimiz yoğun olarak devam etti. İlk 6 ayda kıymetli maden alanında 530 bin işlem yapılırken, yüzde 96’sı yine dijital kanallar üzerinden gerçekleşti. Bu işlemlerin de yüzde 89’u yine mobil hatlar üzerinden yapıldı.

2016 yılında yola çıktığımızda amacımızı ‘sektörün referans kurumu olmak’ şeklinde belirlemiştik. Aradan geçen 4 yıl içinde bu amaç doğrultusunda başarılı bir performans sergiledik. Son olarak Yönetim Kurulumuzun 11 Şubat 2020 tarihli kararıyla, 1 milyon 20 bin TL olan ödenmiş sermaye tutarımızı 2 milyon 200 bin TL artırarak, toplamda 3 milyon 220 bin TL’ye yükselttik. Atılan bu adım, hedeflerimize ulaşmada bize güç katacak. ‘Sektörün referans kurumu olma’ vizyonumuz doğrultusunda yeni projelerimizi hayata geçirmede bize güç verecek. Bu doğrultuda 42 ilde 106 şubemiz ve yaklaşık 1500 çalışanımızla büyük bir gayretle çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sayısal verilerimizi değerlendirdiğimizde bu anlamda önemli bir mesafe aldığımızı da görüyoruz. 2020 ikinci çeyrek aktif büyüklüğümüz bir önceki yıla göre % 44,1 artışla 43,7 milyon TL’ye, topladığımız fonlar % 41,4 artışla 32.4 milyon TL’ye ulaştı. Gerek güçlü fonlama kaynaklarımız, gerekse öz kaynağımızla reel sektöre desteğimizi artırarak nakdi + gayri nakdi toplam 34.5 milyon TL fon kullandırdık. Bu büyüklüğe ulaşırken, hem teknolojik imkânlarımızdan istifade ettik hem de mesai arkadaşlarımızın büyük desteğini gördük.

İlk kuruluş aşamamızda belirttiğimiz gibi, Vakıf Katılım olarak temel amacımız, sadece katılım finans sektöründeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, bu sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmektir. Hem yurt içinden hem de yurt dışından daha fazla yatırımcıya ulaşmak, fonlama kaynaklarımızı çeşitlendirmek ve topladığımız fonları daha fazla kişiye ulaştırmak için büyük bir gayretle çalışıyoruz. Son yaşanan pandemi süreci bizi bu hedefimizden saptırmadı. Finans sistemimize güçlü katılım sağlayan müşterilerimizin de gösterdiği teveccüh doğru adımlar attığımızı gösteriyor. Türk toplumunun sahip olduğu dayanışma ruhundan aldığımız güç ile bu adımları atmaya devam edeceğiz.”

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir