Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, dünya genelindeki savaşlar ve gıda yetersizliği nedeniyle gerçekleşen göçler nedeniyle benzeri görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya kalmış gözüküyor. Komiserlik yetmiş yıldan bu yana dünya genelindeki mültecilerin sorunlarıyla ilgilenirken içinde bulunduğumuz zaman diliminde mültecilerin sayısı zirveye çıkmış gözüküyor.
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin mülteciler konusundaki hizmetlerinin finansmanı için topladığı bağışlar ile ayakta durmaya çalışırken dünya genelindeki birçok insan, bu yardımların finansmanının büyük bir kısmının hükümetlerden tarafından sağlanması gerektiğine inanmaktadır.
Komiserliğin açıkladığı bağış rakamlarına baktığımızda topladığı fonların %87’si devlet bütçelerinden ve dünya genelindeki duyarlı vatandaşların bağışlarından oluştuğu gözlemlenmektedir. Gelirlerin kalan kısmı ise özel insani kuruluşlardan gelmektedir. Özellikle Ürdün, Lübnan, Irak, Mısır, Somali ve Afganistan’da olmak üzere 2 milyondan fazla mülteciye yardım götürmeye çalışan Birleşmiş Milletler’in bu alandaki bütçe açığı ise 2018 yılında 4,5 milyar doları buldu. Tam da bu noktada Müslüman ülkelerin zekatları ile ve ağırlıkları Müslüman olan mülteci kardeşleri için zekatlarını devreye sokması onların elinden tutmak anlamına gelecek. Müslümanlar olarak dünyayı değiştirebilecek güce sahibiz! Yeter ki farkında olalım.
NOT: Yeni Şafak Gazetesi’nde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir haberde dünyanın zekat potansiyelinin 6-10 trilyon dolar arasında olduğu ifade edildi. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan açıklamaya göre ise bu rakam 200 milyon dolar ile 1 trilyon dolar arasında olduğu ifade ediliyor.