Dünya gazetesinden Faruk Şüyün, Albarakatürk Katılım Bankası’nın geçtiğimiz günlerde Londra’da açtığı hat müzesini ziyaret etti. Ziyaret esnasında bankanın genel müdür yardımcı ve aynı zamanda Kültür Sanat Yayıncılık AŞ’nin de genel müdürü olan Ekrem Şahin ile görüşme fırsatı buldu. Şahin, hat müzesi için yer arayışında olduklarını ifade etmesinin yanı sıra yayıncılık anlamında da yakın zamanda raflardaki yerlerini alacaklarını ifade etti. İşte o haber:
”
Londra’da bulunuş nedenim, Albaraka Hat Koleksiyonu’ndan seçmeler sergilerinin kapanış galasıydı… Albaraka Hat Koleksiyonu bünyesindeki eserler, bugüne kadar Macaristan, Küba, ABD (New York, Washington), Almanya (Berlin), İngiltere (Londra), Avusturya (Viyana) ve Polonya’da sergilenmişti. Koleksiyonun bu seferki durağı, yoğun ilgi nedeniyle ikinci kez Londra olmuştu.
Hat Koleksiyonu sergisinin dünyanın farklı coğrafyalarında sanatseverlerle buluşması için çalışmalarını sürdüren Albaraka, önümüzdeki dönemde Fransa, Almanya, Malezya’da sergi açmayı hedefliyordu. Bu koleksiyonun diğer bir özelliği ise günümüzde yaşayan Türk hattatlarına ait eserleri içermesiydi:
Sergi öncesi yaptığımız sohbette koleksiyondaki eserlerin sergileneceği bir hat müzesi kurma ve yayıncılık yapma projeleri olduğunu, bu amaçla yeni bir şirket kurulduğunu öğrendim… Genel Müdür Yardımcısı Hasan Altundağ ve yeni şirket Kültür Sanat Yayıncılık A. Ş.’nin Genel Müdürü Ekrem Şahin’e ayrıntıları sordum…
Yeni oluşum
Hasan Altundağ, eski bir finansçı… Son bir senedir kültür sanat ona bağlanmış… Şunları söyledi:
“Şimdiye kadar yaptığım her şey finans, hepsi bankacılık, hepsi ekonomiydi… Son bir senedir kültür sanatla ilgili görevlere atandım, 32 senedir duymadığım heyecanı burada duyuyorum. Şimdi yeni bir oluşumumuz var Kültür Sanat Yayıncılık A. Ş.. Vaktimin önemli zamanı burada geçiyor. Bu çerçevede bir sene içinde geçmişte hayalini kurup start veremediğimiz birçok şeyi gerçekleştirdik… Kültür, sanat, yayıncılık şirketi bunlardan biriydi…
Orada hayallerimiz geniş. Yayıncılıkta ana gövde olarak İslami finansı seçtik. Ama bu demek değildir ki bizi heyecanlandıran başka konulardaki projelere hayır diyeceğiz, onları da basacağız. Yılda 50 kitap gibi iddialı bir hedefimiz var. Beş sene içinde en azından kitap fuarlarında boy göstermeyi amaçlıyoruz…”
Bütün kitaplar aynı anda…
Ekrem Şahin devam ediyor:
“Hasan Bey’in söylediği gibi ilk iki sene İslami finans, iş yönetimi alanlarında uzmanlaşacağız. Sonra edebiyat gelir, çocuk gelir, gençlik kitapları gelir; ondan sonra çok daha rahat hareket ederiz… Biz, kitaplarımızı tek tek yayınlamak değil, paket halinde hazırlayıp aynı anda çıkmak istiyoruz… Bu yılın sonuna kadar piyasada olmak hedefimiz…
Albaraka Yayınları diye yayınlarımız var, ama onlar prestij kitapları, piyasada satılmıyorlar…
Yayınlayacağımız yeni kitapları, kitapçılardan alabileceksiniz…”
Yayıncılığa nasıl karar verdiklerini öğrenmek istiyorum, Hasan Bey yanıtlıyor:
“Yayıncılığa önümüzdeki güzel örneklerden motive olarak girdik. Finans tarafında Yapı Kredi ve Türkiye İş Bankası gibi yayıncılık sektörüne ciddi katkılar yapmış örnekler var. Yayıncılık diye yola çıktık, ama biz kültür sanat faaliyetlerine de yoğunlaşmış bir bankayız… Bunları daha önce sosyal sorumluluk bilinciyle kurumsal iletişim çatısı altında yapıyorduk…
Kendimizi Türk ve İslam sanatına adadık. Hatla yolu kesişen bütün sanat dallarını destekleyecek şekilde faaliyet gösteriyoruz. Bir tarafımız yayıncılık, öbür tarafımız kültür sanat… Bunları kurduğumuz yeni şirket çatısı altında götüreceğiz…
Hedef, müze
Hatla ilgili bir müze açmak peşindeyiz. Böyle bir müze Türkiye’de yok. Yapabilirsek hat sanatına en büyük hizmetlerden biri olur diye düşünüyorum.”
Ayrıntıları Ekrem Bey anlatıyor:
“Bu konuda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, Kültür A. Ş., Kültür Bakanlığı ile görüşüyoruz onlar da heyecanlanıyor, ‘biz gereken desteği veririz’ diyorlar, biz de işin ruhuna uygun bir mekân belirleyelim diyoruz. Çünkü müzenin, konu biraz klasik bir alan olduğu için hem modern hem klasik mimariyi taşıyan çizgilere sahip olması lâzım… Sultanahmet bölgesi çok güzel olur meselâ… Bize yer göstersinler, restore edelim… Görüştüğümüz yerler konuya sıcaklar, ama somut bir yer arayışımız hâlâ sürüyor. Hakikaten bizde bir müzelik eser var hat yarışmalarından bünyemizde biriken… Biliyorsunuz Albaraka Hat yarışması dünyanın en önemli üç yarışmasından birisi…”
Kaynak: Dünya Gazetesi
İlk yorum yapan siz olun