İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Albaraka yapay zeka ile dijitalleşecek

Sürdürülebilir büyüme için dijital bankacılık yatırımlarına ağırlık veren ALBARAKA TÜRK, kurum içinde girişimciliği, Albaraka Garaj ile fintech şirketlerini destekliyor. Banka 237 milyon TL olan net kârını 2022’de 1 milyar 174 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyor. Her yıl 20 şube açmayı planlayan Albaraka, yurtdışında Balkanlar ve Türki Cumhuriyetler’de satın almalarla yayılmak istiyor. Avrupa’da ise yeni bir modelle bankacılık yapacak. Tamamen dijital bir banka olarak Almanya’da faaliyete başlıyor.

Önümüzdeki 5 yılda  toplam aktiflerini her yıl ortalama yüzde 15 artırarak iki katına çıkarmayı hedefleyen Albaraka Türk, yurtiçinde şubeler açarak ağını genişletmeyi planlarken, yurtdışında da satın almaların yanı sıra yeni bir modelle yani sadece dijital bir bankayla büyümeyi planlıyor. Banka, 2018-2022 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 16 kredi büyümesi ve yüzde 18 fon büyümesi gerçekleştirmeyi öngörüyor. Geçtiğimiz yıl aktifleri ve özsermayesini yüzde 10 artıran Albaraka Türk, son dört yılda iki kattan fazla büyüyerek 36,2 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştı. Bankanın toplam özkaynakları da dört yılda yüzde 65 artışla 2.5 milyar TL’ye çıktı. “Topladığımız ve kullandırdığımız fonlarda sağlıklı bir ivme yakaladık” diyen Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, toplanan fonların 25.3 milyar TL’ye ulaştığını ve bunun 25.2 milyar TL’lik bölümünü kullandırdıkları bilgisini paylaşıyor. Diğer yandan, bankacılık sektöründe şube azaltma politikasının hâkim olduğu bir dönemde hem yeni şubeler açtıklarını hem de çalışan sayısını artırdıklarını söylüyor. Utku, “Planlı bir şekilde artırdığımız karşılık giderlerimize rağmen, verimlilik artışıyla birlikte 2017 yılında net kârımız yüzde 9 artışla 237 milyon TL’ye çıktı” diyor. Utku, 2022 yılında ise net kârın 1 milyar 174 milyon TL’ye çıkmasını hedeflediklerini söylüyor.

Peki bu hedeflere nasıl ulaşılacak? Genel Müdür Melikşah Utku, bu noktada dijital bankacılığa vurgu yapıyor. Utku, “Dijitalleşme bizim için konfor değil, gelecekte var olma mücadelesi anlamına geliyor. Bu doğrultuda dijital bankacılık vizyonumuzu üç faz halinde geliştirmeye devam ediyoruz” diyor. Bankanın bu stratejisinin ilk fazını altyapı geliştirme ve ürün zenginleştirme, ikinci fazını dijital ekosistemle entegrasyon ve üçünü fazını ise tam dijital açılım oluşturuyor. Dijitalleşmenin katılım bankacılığı açısından çığır açacak imkanlar sunduğuna dikkati çeken Utku, “Çünkü, biz diğer bankalardan farklı olarak finanse edeceğimiz işlemin içinde olmak zorundayız. Hangi işlem yapılacaksa öncesinde ve sonrasında bu işlemin dokümantasyonunu ispat etmemiz gerekiyor, bu da bize ciddi bir yük getiriyor” diyor. Dijitalleşme bu süreçleri kolaylaştırıyor. Ayrıca, e-devlet hizmetleriyle de bu süreçlerin ispatı konusunda kolaylıklar getirilmesinin işlerini daha kolaylaştıracağını anlatıyor.

Albaraka Türk, teknoloji konusundaki adımlarını “dijitalbaraka” konseptiyle yaklaşık 30 projeyle sürdürüyor. Bu projeler arasında sadece bankacılık ürünleri değil dijital hukuk da bulunuyor. Çünkü, teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte siber saldırılar, kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması gibi konularda gündemdeki yerini koruyor. Tüm bunlar bankacılık hizmetlerini de yakından ilgilendiriyor. Melikşah Utku, “Tüm risk yönetimini dijitale uygun bir şekilde ele almamız gerekiyor” diyor. Utku, dijitalleşmenin sadece teknoloji ve iş süreçleriyle ilgili olmadığını hatırlatırken, bu konuda yanlış yatırımların da yapılabileceğini söylüyor. “Önemli olan yanlış yapmak değil. Ayağa kalkıp yeniden denemek” diyen Utku, çok hiyerarşik yapısı bulunan bankalarda bunları yapmanın çok da kolay olmadığını ifade ediyor. Bankalar bugüne kadar tüm süreçleri kendi bünyelerinde gerçekleştiriyorlardı. Ama artık kurum dışında da fintech şirketleriyle işbirlikleri yapıyorlar. Start-up’ların gücüne ve dinamizmine inandıklarına dikkati çeken Utku, hem banka içinde hem de Albaraka Garaj aracılığıyla fintech ekosistemiyle yakından ilgilendiklerini anlatıyor. Utku, “Start-up hızlandırma ve kuluçka merkezimiz Albaraka Garaj ile start-up girişimlerini desteklemeye devam ediyoruz. Kurum içi girişimcilik programımız Albaraka Keşfet ile kurumumuz içerisindeki girişimciliği teşvik ediyoruz” diyor.

Melikşah Utku, kurum içi fintech uygulamaları konusunda şu bilgileri veriyor: “Daha önce dışarıdan aldığımız mobil platformumuzu kurum içinde çalışanlarımız yaptı. Tüm süreçlerimizi oraya aktarabileceğimiz bir noktaya geldi. Bankalar eskiden büyük ana server kuruyordu. Bunlar dışarıya kapalıydı. Şimdi bu mobil bir platforma taşındı. Örneğin, artık masa başında yapılan işler sahada da yapılabilir hale geldi.”
Tabi bu sistemler üzerinden bankanın pazarlama analitiği yapabilmesi de kolaylaşmış. Çalışanların ziyaret edeceği bölgelerdeki potansiyel müşterilerle ilgili bilgilere daha rahat erişebilmeleri iş kabiliyetlerini de artırıyor.

YÜZ TANIMA SİSTEMLERİNİ KULLANACAK
Start-up hızlandırma merkezi Albaraka Garaj’a ise 455 girişim başvuruda bulunmuş, 10’u programa seçilmiş. Bu girişimlerden bazılarının ise önümüzdeki dönemde geliştirdikleri ürünlerin bankada kullanılması planlanıyor. Örneğin, PC, tablet veya telefonlardan biyometrik veya dijital imza sağlayan ve imzaların doğruluğunu tespit eden yapay zeka devreye alınacak. Bunun hem işlemleri hızlandırırken hem de imzanın doğruluğunu tespit etme anlamında da iş süreçlerini kolaylaştıracağını anlatıyor. Bu arada, banka içinde insan kaynakları hizmetlerinde robot yazılımlar kullanılıyor. Çalışanların emeklilik, izin gibi işlemlerini gerçekleştiriyor.

Melikşah Utku, şubelerdeki operasyonel yükü azaltmak için robot sistemleri kullandıklarını bilgisini verirken, müşteriyi yüzünden tanıyacak bir sensörle şubeye girer girmez sıra numarası almadan işlemlerinin gerçekleştirilebileceğini kaydediyor. Utku, “Müşteri mobil uygulamadan şubeye hangi işlem için geldiğini belirtebilecek. Yüz tanıma sistemleriyle şubeye girdiği anda sıra almadan müşteri temsilcisiyle işlemlerini yapabilecek. Ayrıca, şube önlerine de ekranlar koymayı planlıyoruz. Müşterimiz şube önünden geçerken ona uygun mesajlar vermeyi düşünüyoruz. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz” diyor. Utku, bu çalışmaların uygulamaya geçmesi durumunda müşteri memnuniyetini artıracağını kaydediyor.
Bu arada, fintech şirketlerini teşvik etmek ve finansman ihtiyacını karşılamak amacıyla Albaraka Portföy, girişim sermayesi yatırım fonu kuruyor. Albaraka Garaj dışındaki yani kuluçka dönemini aşmış şirketlere yatırım yapılması planlanıyor. Utku, “Sadece yatırım değil, bu şirketlerle birlikte çalışmayı da istiyoruz” diyor.

Bu arada Albaraka Türk, Bahreyn’de kurulan fintech merkezine de ortak olmuş. “Albaraka Garaj’ı ihraç ediyoruz” diyen Utku, yurtdışındaki fintech şirketlerini de takip etmek istediklerini belirtiyor. Albaraka Türk’ün grup içinde de örnek gösterildiğini belirtiyor.

HER YIL 20 YENİ ŞUBE AÇACAK
Diğer yandan, dijitalleşmeye bu kadar ağırlık veren Albaraka, sektördeki birçok banka şube kapatırken yeni şubeler açmaya devam etmeyi planlıyor. Şu anda 220 şubesi bulunan banka, her yıl 20 yeni şube açmayı planlıyor. Bu konuda Melikşah Utku, “Biz henüz şube ağımız ve büyüklük açısından optimal seviyeye gelmiş değiliz. Bankalar belli bir seviyeye kadar büyüme potansiyeli taşıyorlar. Tabiatıyla biz şube açmaya devam ediyoruz. Sektördeki büyük bankaların özellikle teknolojinin geliştiği bir ortamda şube açma ihtiyacı büyük ölçüde kalmadı. Şube kapatmalar görülüyor. Ama biz henüz o yaygınlığa gelmiş değiliz. Her şube açılışı da bizi normalin üzerinde bir büyümeye sevk edecektir” değerlendirmesinde bulunuyor. Albaraka, fon toplama potansiyeli gördüğü yerlerde 5-6 kişinin çalıştığı küçük şubeler açmaya önümüzdeki dönemde devam edecek. Tabi bu yeni şubeler eskiden olduğu gibi işlemlerin yapıldığı yerler değil. Artık hesap açmak, para göndermek gibi klasik işlemler mobil şube ya da internet üzerinden yapılabiliyor. Şubeler üzerindeki operasyon yükünün azaldığını hatırlatan Utku, şubelerin ağırlıklı olarak pazarlama faaliyetlerini yapıldığı yerler olduğunu kaydediyor. Çünkü, teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin müşteriyle birebir diyalog hâlâ önem taşıyor. Özellikle kurumsal müşterinin işlerinin yolunda gidip gitmediğini yerinde görmek, yüz yüze iletişim kurmak, onun ihtiyaçlarına yönelik ürün sunmak gerekiyor. Utku, “Biz daha ziyade pazarlama fonksiyonu ön planda olan şubeleri hayata geçiriyor olacağız. Yoksa, operasyonel anlamda çok fazla şube açmaya gerek yok” diyor. Albaraka, Anadolu’daki ağını da güçlendirmek istiyor.
Utku, bu şubelerin ağırlıklı olarak İstanbul’da olacağı bilgisini verirken, Anadolu’da da yaygınlaşacaklarını kaydediyor.

YENİ ÜRÜNLER KONUSUNDA ÖNCÜ OLMAK…
Melikşah Utku, katılım bankacılığı ürünleri geliştirmek konusunda öncü banka olmak istediklerini vurguluyor. Utku, “Beş yıl sonra bunu gerçekleştirmiş ve sektörü sürükleyen bir motivasyon oluşturmak istiyoruz. En büyük olmak gibi bir niyetimiz yok. İyi olalım, sektörün öncüsü olalım. Ayrıca, bunu farklı coğrafyalarda ve farklı mekanizmalarla da sürdürelim” diyor.
Yurtdışında da büyümeyi planladıklarını anlatan Utku, Irak’ta Erbil’deki şubelerinden memnun olduklarını, Bağdat’ta da şube açacaklarını söylüyor. Utku, “Bölgedeki gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki dönemde buralarda biraz daha yaygınlaşmayı düşünüyoruz” diyor.
Ayrıca, Türki Cumhuriyetler ve Balkanlar’da da banka almak için çalışmalar yaptıklarını kaydediyor. Albaraka, özellikle Kazakistan ve Arnavutluk’ta incelemeler yapıyor. “Buralarda hem yerel bir ortakla hem de başta İslami Kalkınma Bankası olmak üzere uluslararası yapılarla birlikte yer almak istiyoruz” diyor. Avrupa’ya da açılacaklarını kaydeden Utku, burada yeni bir yapı deneyeceklerini anlatıyor. Avrupa’da ise fintech’ler üzerinden dijital bankacılık yapacaklarına dikkati çekiyor. Altyapının başka bir şirket tarafından sağlandığı ama hizmeti Albaraka’nın vereceği bu yöntem bankacılık dışı sektörlerde yaygın olarak kullanılıyor. White label marketing denilen bu yöntemde, şirket kendi üretmediği bir ürün veya hizmete kendi markasını veriyor. Melikşah Utku, “Katılım bankacılığında yeni bir model olacak. Almanya’da bir şirketle anlaştık. Altyapı ve lisansı bize o sağlayacak. Bizim yeni bankacılık markamızla katılım bankacılığı hizmeti vereceğiz” diyor. Tamamen dijital olarak hizmet verecek ilk katılım bankası olacak bu modelin, klasik bankacılık hizmeti veren örnekleri dünyada bulunuyor. Utku, Almanya’da başlayacakları bu hizmeti kısa zamanda Avrupa’ya yaymayı planladıklarını kaydediyor. Bankanın Türkçe, Arapça, İngilizce ve Arapça versiyonları da olacak.

Avrupa’da da şube açmak ya da ortaklıklar yapmak yerine neden tamamen dijital bir banka açtıkları sorusuna Melikşah Utku şu yanıtı veriyor: “Teknoloji hızla gelişiyor. Bu nedenle farklı iş modellerini destekleyecek yapıları denemek gerektiğini düşüyoruz. Farklı modelleri hayata geçirerek artılarını ve eksilerini görmek istiyoruz. Müşteri ne kadar kabul edecek bu modelleri? Müşteri ihtiyaçlarına yeteri kadar imkan sağlanabilecek mi? Bunları ancak yolda öğrenebiliriz. Biz katılım bankacılığı olarak yolda öğrenmeye alışığız. Bu modelin başarılı olacağına inanıyoruz. Bu anlamda da liderlik yapmak istiyoruz.”
Türkiye’de mobil bankacılık kullanım oranları her geçen gün artıyor. Neden Türkiye’de de bu modeli denemedikleri konusunda ise Utku, “Türkiye’de bireysel bankacılıkta mobil ve internet çok yaygın kullanılıyor. Ama kurumsal anlamda buna çok hazır değil şirketler. Müşterilerle daha entegre çalışmak istiyoruz. Avrupa’da başarılı olması durumunda Türkiye’ye de getirebiliriz” yanıtını veriyor.
ALMANYA’DAKI DIJITAL BANKA UYGULAMASININ TÜRKÇE, ARAPÇA, INGILIZCE VE ARAPÇA VERSIYONLARI OLACAK. BANKANIN AVRUPA’DAKI DIĞER ÜLKELERE DE YAYGINLAŞTIRILMASI PLANLANIYOR.

Kaynak: http://www.fortuneturkey.com/avrupada-dijital-bankacilik-yapacak-53975

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir