İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bireysel Emeklilik Fonlarında faizsiz fon büyüklüğü %10

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) faizsiz fonların payı yüzde 8’e ulaştı. Bu oran otomatik katılımlarla yüzde 10’a kadar yükseliyor. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) katılımcı adedi 12 milyona, fon büyüklüğü 85 milyar liraya dayandı. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, AKİT muhabiri Buğra Kardan’ın sorularını yanıtladı.

Sistemde faizsiz fonların payı büyüdü. Katılım Emeklilik Genel Müdürü Ayhan Sincek, yüzde 8 olan payın otomatik katılımlarla yüzde 10’a ulaştığını belirtti. 2017 verilerini olumlu bulan Sincek, 2018’den umutlu olduğunu vurgulayarak BES, faizsiz fonlar ve tekafül (İslami sigorta) ililgili sorularımızı cevaplandırdı.

ACENTE AĞI TAMAMLANDI

İlk olarak faaliyetlerinizden söz eder misiniz?

Katılım Emeklilik,  2014 Mayıs ayında faaliyetlerine başladı. Kurum yüzde 50 Kuveyt Türk, yüzde 50 Albaraka Türk’ün iştiraki olup sigortacılık ve bireysel emeklilik hizmet veriyor. Bireysel emeklilik tarafında tamamen yüzde 100 faizsiz emeklilik fonlarıyla müşterilerimize hitap ediyoruz. Diğer taraftan yeni bir alana açıldık. Acente ağımızı devreye aldık. Şu anda 100’e yakın acente ağımız var. 2018’de etkin hale getirdiğimiz bu acentelerle dağıtım kanalında da ilerliyoruz. İki ana branşımızı hem acente hem dijital ortam hem de iletişim merkezi ile güçlendiriyoruz.

REEL BİR EKONOMİ VAR

Sigortacılık alanında da   iddialısınız.

Biz, iki katılım bankamızın kullandırmış olduğu finansmanın sigortasını yapıyoruz. Hayat sigortalarına odaklanıyoruz.  Bu tarafta ev veya araba alanlar ile şirketler fonlardan yararlanıyor. Malum katılım bankalarında nakit kredisi yok. Buralarda çok ev araba gibi reel ekonominin olması, arkada alım satımın dönmesi gerekiyor. Biz burada bankalarla yapılan sözleşmenin teminatı olarak kişilerin başına gelebilecek kaza, vefat gibi durumlarda bankalara olan borçlarını tekafül mantığıyla yükleniyoruz. Bu çerçevede 2017’de lisansını aldığımız, 2018’de hizmete sunduğumuz yeni ürünümüz sağlık sigortası ülkemizde çok popüler. Burada şaşırtıcı rakamlar görüyoruz. Sistem çok iyi kurgulanmış. Malum bizim SSK anlaşması olan bir hastane networkumuz var.  Türkiye’ye yayılmış 500’ü aşkın hastane ile çalışıyoruz. Bizim müşterilerimiz bu hastanelerden birine gittiğinde fark ödemeden her türlü sağlık hizmetini alabiliyor. Tabii bu branşta hem yolcular hem de 4-5 milyon yabancı konuğumuz için sigorta ürünlerimiz var. Biz, bu alanda da yüzde 100 katılım prensiplerine göre çalışıyoruz.

12-13 MİLYON LİRALIK ÜRETİM

Katılım sigortacılığına ilgi artıyor mu?

Katılım sigortacılığı ilgi görüyor, prim üretimi devamlı artıyor.  Bu çerçevede 2017’de iyi bir haber aldık, yeni bir yönetmeliğe kavuştuk. Bu yönetmelikle katılım sigortacılığının nasıl yapılacağı belirtildi; şartlar ve temel prensipler ortaya kondu. Metinde “Prensiplere göre faaliyet yürütülecek, şeffaf olunacak” dendi. Tabii tekafül ürünleri ciddi anlamda isim ve içerik olarak ayrıştırıldı. Şu anda sektörde 8 şirket var. Bunların 3’ü yüzde 100 faizsiz hizmet veriyor.

Yönetmelikte “3 sene süreyle konvansiyonel de olsanız katılım sigortacılığını pencere olarak yapabilirsiniz” dendi. Bu cümle ile pencereye uyulması talep edildi. Yönetmelik 2017 yaz döneminde çıktı. Yürürlük tarihi 2017 Aralık idi. Aradan 4-5 ay geçti ama gayet başarılıyız. 3 ayda üretim 12-13 milyon liralık bir üretim yaptık.

YABANCI İLGİSİ ARTIYOR

Yabancı yatırımcının sektöre ilgisi nasıl?

Katılım sigortacılığı yerli ve yabancı şirketlerin ilgi alanında. Sektörün büyüklüğünün 2021 itibari ile 2,5 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor. Doğal olarak bu da yatırım iştahını artırıyor.

YÜZDE 30 BÜYÜYECEK

Ayhan Sincek: “Katılım Emeklilik, hayat sigortaları toplam üretimini 2018’de 2017’ye göre yüzde 30 artırmayı planlıyor. Ferdi kaza sigortalarında ise 2018’de yüzde 60 artış hedefliyoruz. Şirketimizin yeni girdiği sağlık sigortalarında ise bu sene 10 bin adet ürünün satışı amaçlanıyor.”

ÇALIŞMALAR MEYVESİNİ VERİYOR

BES tarafında durumunuz nedir?

Katılım Emeklilik olarak BES tarafında 380 bini aşkın katılımcıya ve 1 milyar lira fon büyüklüğüne gelmeyi başardık. 1 milyar lira bizim için önemli bir sınırdı.  2018’de umut verici olup büyümenin nerelere varacağını göreceğiz.

BES’te biz de, bizim gibi faizsiz fonlar sunan kurumlar da rağbet görüyor.  Bu fonlar pay olarak yüzde 8’e geldi. 2010’da hayat bulan faizsiz fonların 7-8 senede yüzde 8’e çıkması büyük bir başarı. Çok olumlu. Demek ki bu konuda atılan adımlar meyve veriyor.

OTOMATİK KATILIMLA YÜZDE 10’U BULUYOR

BES’te faizsiz fonların payı yüzde 8. Otomatik katılımla bu oran hangi seviyelere geliyor?

Gönüllü BES’te faizsiz fonların payı yüzde 8. Otomatik katılım devreye girdiğinde oran artıyor, yüzde 10’u görüyor. Burada ciddi bir ivme var. Malum BES’te fon büyüklüğü 85 milyar liraya geldi. Bunun 3 milyar lirası yani 2,8 milyar lirası otomatik katılımdan teşekkül ediyor.  Orada da fonların yüzde 62’si faizsiz, yüzde 37’si faizli. Şükür ki faizsiz fonlara talep artarak devam ediyor.

STARTUPLARA YATIRIM YAPILACAK

Peki, hangi fonlara rağbet var?

Fon bağlamında girişim sermayeleri çok önemli. Orada ufak miktarlarda da olsa fonlara yatırım yapılması öngörülüyor. Bunda startup şirketlerinin başarı ihtimali önemli rol oynuyor.  Yığınla örnek verebilirim.  Doğup büyüyen, ülkenin ve dünyanın önde gelen şirketleri haline gelen yapılanmalar çok. İşte ileride böyle şirketlere yatırım yapabiliyor olacağız.

Bu bir yana bizim yatırım seçeneklerimiz belli. Bizim tarafta Sukuk (İslami bono), altın, tahviller, katılım mevduatları, Borsa İstanbul’un (BİST) Katılım Endeksi var. Bunların her birini karma şekilde kullanabiliyoruz.

BES’te otomatik katılıma belediyeler de girdi. Bu girişimin karşılığı oldu mu?

Belediyeler sistemde. Muhakkak bu, olumlu bir hava getirdi. Sisteme 1 milyon civarında yeni katılımcı geldi. 2017’yi 3 milyon 400 binle kapatmıştık. Şu anda bu rakam 4 milyon 250 bin oldu. Yaz döneminde evvela 50-99 çalışanı ardından 10-49 çalışanı bulunan firmalar sisteme girecek. Burada 600 bin firmanın otomatik katılıma dâhil oluşu çok önemli. Çok ciddi bir rakam. Burada bizim için önemli bir imkân var. Bizim otomatik katılımda faizsiz fonlarda payımız yüzde 5 , genelde yüzde 3. Yani 600 bin firmanın yüzde 3’üne erişme imkânımız var, o da 18’bine tekabül ediyor. Bu umut verici olup bizim için yoğun bir dönem anlamına geliyor.

10 SENE SINIRI GETİRİLEBİLİR

BES, çok esnek bir sistem. Çıkış çok çok rahat. Hâlbuki 10 sene evvel çıkamama, 10 senenin ardından kısmi çıkış tanınabilir. Elbette ki doğum yapmanız, çalışamayacak durumda olmanız halinde sistem dondurulabilir. Bu anlamda esnek yönler var. Ama keyfi çıkışlar mutlaka ve mutlaka önlenmeli.

MÜŞTERİDE TEREDDÜT YOK

Müşterilerde tereddüt yok. Ama konvansiyonel de olup bizim tarafa geçmeye niyetlenenler “Burada yararlandığım fonların karşılığı sizde var mı” sorusunu yöneltiyor. Evet var. Bizim 8-9 emeklilik fonumuz bulunuyor. Standart fonlarımız da, esnek fonlarımız da yer alıyor.

Fonlarımızın getiri oranları gayet iyi. Bu anlamda ilk sıralardayız. Bizde volatilite, dalgalanma da konvansiyonelin altında. Bunun en önemli örneği Katılım Endeksi’dir.

2018 HEDEFİ 4,6 MİLYON KATILIMCI

Bu firmaların kaç çalışanı BES’e dâhil olur?

Otomatik katılım BES’i kuvvetlendirecek. Bu yöntemle 2018’de 4 milyon 657 bin katılımcı sisteme dâhil olacak. Bunun 3 milyon 292 bini 10-49 çalışanı bulunan firmalardan, 1 milyon 103 bini 50-99 çalışanı bulunan firmalardan, 261 bini ise belediyeler ve KİT’lerden gelecek. 2019 hedefi de 5-9 çalışanı olan kurumlarda çalışan 1 milyon 805 bin 511 katılımcının sisteme girmesi.

SİSTEMDEN ÇIKIŞ KOLAY OLMAMALI

BES’e yönelimi arttırmak için yüzde 25 devlet katkısına ek olarak teşvik talebiniz var mı?

Yüzde 25 mükemmel bir teşvik. Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek de geçenlerde “Yüzde 25 teşvik, yüzde 10 getiri var. Yani 100 lira koyuyor, 1 senede 35 lira alıyorsunuz” dedi. Haklı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir teşvik yok. Ama buna rağmen sisteme giren ve çıkan çok. Bunları sisteme yeniden katmak önemli. O da araştırmaları ve yeni önlemleri gerekli kılıyor. Ama yatırımcılar yüzde 35’le tatmin olunmuyorsa ne yapılabilir?

Esasında diğer ülkeleri ve örnekleri ele aldığımızda sisteme giriş ve çıkışın kolay olmadığını görürüz. Bu sistemler gir çık, gir çık sistemler değil. Buralarda gönüllülük esası yok, mücbir sebepler hariç sistemden çıkılamıyor.  Diğer önemli konu ise patronların katkısı. Malum sistemden çıkış oranları yüzde 55 ila 60’a geldi. Demek ki yüzde 35 katkı tatmin edici değil, O halde gönüllü BES’te olduğu gibi İşveren Grup Emeklilik Planı (İGEP) devreye sokulabilir. Biz İGEP’i başarı ile uyguluyoruz. Çalışanlarımıza “Katılım Emeklilik grubuna katılır ve maaşından yüzde 3 ödersen biz de yüzde 3 ilave edeceğiz” diye sesleniyoruz. Bizde İGEP ile BES’e katılım yüzde 90-95 oranına geldi. Bu uygulama, motive edici ki katılım yoğun.  Aynı yöntemi büyük ölçekli finans kurumları da uyguluyor. Oralarda da katılım yüzde 75-80 seviyelerinde. Yüzde 3 koyuyorsunuz, patron da yüzde 3 koyuyor. Bir bakıyorsunuz 5 senede önemli bir birikim ortaya çıkıyor.

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/haber/beste-faizsiz-fon-agirligi-akitin-haberi-sizlerle-463994.html

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir