İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

El birliği şirketleri neden çoğalıyor?

El birliği sistemi olarak da bilinen tasarrufa dayalı finans şirketlerinin sayısı her geçen gün artıyor. Son dönemde sayıları 30’a yaklaştığı ifade edilen şirketlerin artışında en önemli etkenin yakın zamanda mecliste yasalaşması beklenen devlet desteği olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz günlerde vefat eden ve 1991 yılında sektörün kurucusu olarak bilinen Emin Evim sahibi Emin Üstün, vefatından kısa bir süre önce yaptığı açıklamada meclisten geçmesi beklenen yasa ile bu şirketlerin BDDK çatısı altına girmesi suretiyle belli bir disiplin altına alınacağını ve buna ilave olarak devlet desteğinin de olacağını ifade etmişti. Son dönemde bu şirketlerin sayısının artma sebebi olarak BDDK disiplini altına girmeden önce faaliyete girmiş olmak ve pazardan pay almak olarak gösteriliyor.

Emin Üstün ne demişti?
“Müşteriler gelince soruyor, ‘Neden böyle oldu? Her yerde türedi, mantar gibi oldu’ diyorlar. BDDK sistemi oturtulduğunda, banka gibi düşünün, devlet destekli hale geleceği için herkes şu an köşe kapmaya çalışıyor. Devlet desteği yakın zamanda gelecek, şu an BDDK’da çalışma var.”

Sistem nasıl çalışıyor?
El birliği sisteminde yapılması gereken tek şey, ister peşinatlı ister peşinatsız, almak istediğiniz evin değerini belirlemek. Daha sonra kendi bütçenize göre ödemek istediğiniz taksit vadesi belirlenir. Daha sonra isterseniz çekilişle isterseniz de çekiliş olmadan ev sahibi olabiliyorsunuz.

Çekilişli sistemde taksit vadesine göre evinizin sahibi olmak için bir gruba dahil oluyorsunuz ve yapılan çekilişten sonra her ay bir kişi ev sahibi olacak şekilde yardımlaşma sistemi uygulanıyor. Çekilişler noter huzurunda resmi olarak gerçekleştiriliyor.

Vade ortası sistemde çekiliş yapılmıyor. Taksit sayısının yarısını takip eden her ay, kişi belirlediği rakamı teslim alıyor. Taksitlerde azalma veya artma olmuyor, kira yardımı yapılmıyor.

Peşinatlı sistem ile ev sahibi olmak istendiğinde ise yapılması gereken ilk şey peşinat ve taksit tutarlarını belirlemek. Daha sonra vade belirleniyor ve ödemelerde herhangi bir artış veya azalma olmuyor.

Şirketler nereden para kazanıyor?
Kamuoyunda halk arasında yapılan altın gününe benzeyen organizasyonlar olarak bilinen el birliği sistemi şirketleri, gelir kapısı olarak organizasyon bedeli olarak tahsil edilen ücretlerden gelir elde ediyor. Şirketler, ortalama her bir dosyadan girilen organizasyon bedelinin yaklaşık %10’u kadar organizasyon ücreti tahsil ediyor. Ayda 1000 TL’den 100 aylık bir organizasyona dahil olan müşteri, 100,000 TL’lik toplam bedelin yaklaşık yüzde 10’u kadar dosya masrafını el birliği şirketine ödüyor.

El birliği sistemi gerçekten ihtiyaç mı?
İnsanların başta ev almak üzere dahil olduğu el birliği sistemi organizasyonları önemli bir ihtiyaca hizmet ediyor. Bu veriyi doğrulayan veri ise TOKİ tarafından gelir seviyesi düşük olan vatandaşlara yönelik yapılacak olacak 100 bin sosyal konut için yapılan başvuru sayısının 1 milyon 211 bin 518 kişinin başvurmuş olması.

2020 yılı Cumhurbaşkanlığı Programı ne diyor?
Dayanıklı tüketim malları, eğitim ve tatil gibi harcama kalemleri için bankalarda özel birikim hesapları oluşturulacak. Bu hesaplardaki birikimler kullanılarak gerçekleştirilen harcamalarda vergi teşviği uygulanacak.

Yeni tasarruf modelleri kapsamında, vatandaşlar,,, sonraki yıllarda yapacağı tatil, eğitim veya dayanıklı tüketim malı harcaması için bankada hesap açacak. Bu hesaba belli bir süre boyunca belirlenen miktarda düzenli para yatırılacak.

Belirlenen süre şartının tamamlanmasının ardından bu hesaptaki parasını çekenler, hesap açılışında beyan edilen alandaki harcamasını yaparken vergi avantajı kullanacak.

Katilimgundemi.com | Özel Haber
Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir