MÜSİAD tarafından Katar’da düzenlenen Turkey by Qatar EXPO 2018 isimli fuara katılan Yeni Akit Gazetesinden Mehmet Canıtatlı, fuar izlenimlerini ve fuarda yaptığı görüşmeleri köşesine taşıdı. Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş’ın da görüşlerini aktaran Canıtatlı, Vakıf Katılım’ın 2018 hedeflerini de genel müdürünün ağzından okuyucularına aktardı. İşte o yazı:
“İSLÂMİ FİNANS MERKEZİ OLABİLİRİZ
Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, 2025 yılına kadar bankacılık sektöründeki payının yüzde 15’e ulaşması hedeflenen Katılım Bankacılığı sayesinde Türkiye’nin ‘İslami Finans Merkezi’ olabileceğini söyledi.
Katılım bankacılığını değerlendiren Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, özellikle Körfez bölgesinden getirilecek fonlar ve yeni yatırımcılarla Türkiye’nin İslami Finans merkezi olabileceğini söyledi. Göktaş, şöyle konuştu: “Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi’nde, faizsiz bankacılık olan katılım bankacılığının bankacılık sektöründeki payının 2025 yılında yüzde 15’e ulaşması hedefleniyor. Bu da 300 milyar dolara ulaşan aktif büyüklük ve 181 milyar dolar seviyesinde katılım fonu büyüklüğü anlamına geliyor. Bunun için ülkemizdeki potansiyelin harekete geçirilmesi kadar yurt dışı fonların Türkiye’ye getirilmesi de önem taşıyor. Burada kritik unsurlardan biri de İstanbul’un Finans Merkezi haline gelmesi. Bu aşamada katılım bankaları olarak hızla büyümemiz ve İslami Finans alanında dünyadan aldığımız payı da hızla geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle Körfez Bölgesi’ne yönelik çalışmalarla ülkemize getireceğimiz fonlar, bu bölgeden getireceğimiz yeni yatırımcılar ülkemizin İslami Finans’ın merkezi olmasında önemli katkılar sağlayacaktır.”
GÖZ KAMAŞTIRAN BÜYÜKLÜK
Siyasi otoritenin uzun süredir İstanbul’un Finans Merkezi olması yönünde çalışmalar yürüttüğüne işaret eden Vakıf Katılım Genel Müdürü İkram Göktaş, “Katılım Bankacılığı da bu projenin önemli taşlarından birisi. İstanbul’un finans merkezi olmasıyla faizsiz bankacılık için de bir cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz” dedi. Göktaş, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İslami finans, dünya genelinde oldukça ilgi gören ve 2 trilyon doları aşkın büyüklüğüyle göz kamaştıran bir finans modeli. Maalesef ki bu modelin ev sahipliğini şu an için başka ülkeler yapmakta. Bu noktada İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında İstanbul’un İslami Finans’ın da merkezi olması elbette en büyük hedeflerden biri.
Ülkemizin bulunduğu coğrafyanın yeni dünyanın merkezinde yer alması, Doğu’da üretilen enerjinin en büyük tüketici olan Batı’ya aktarımda ülkemizin ana transfer güzergâhında olması, İslamiyet’in en önemli rol modelinin ülkemiz olması İslami Finans’ın merkezi olmamız açısından bizi ön plana çıkarıyor.”
GÖKTAŞ: MİSYONUMUZ SEKTÖRÜ BÜYÜTMEK
Strateji ve hedefleri doğrultusunda 2017’de 30 ilde 62 şubeye ulaştıklarını ifade eden İkram Göktaş, Vakıf Katılım’ın misyonunu ise şöyle anlattı: “Kamu gücünü, yüzyıllara dayanan vakıf kültürüyle harmanlayan Vakıf Katılım olarak bizler de, sektördeki temel misyonumuzu sektördeki mevcut pastadan pay alarak büyümek değil, sektörü ve dolayısıyla ülkemizin ekonomisini daha da büyütmek olarak görüyoruz.” Aktif büyüklükte 2016 yılına göre yüzde 124’luk büyüme gerçekleştirerek, 2017 yılı 3. çeyreği sonunda 10,51 milyar TL’lik aktif büyüklüğe ulaştıklarını ifade eden Göktaş, “2017 yılı üçüncü çeyreğinde 8,39 milyar TL fon toplarken, reel sektöre 9,79 milyar TL finansman desteği sağladık. Geride bıraktığımız dönemde kârlılık alanında gösterdiğimiz başarılı performansı, bu çeyrekte de sürdürerek 91 milyon TL net kâr elde ettik” diye konuştu.
2018 HEDEFLERİ
-Şubeleşme çalışmalarına devam edilecek.
-400 yeni istihdam sağlanacak.
-Yurtiçi ve yurtdışında daha fazla fon sisteme dahil edilecek.
-İnternet şube ve mobil bankacılık platformlarında yenilikler.
-Yapay zekaya geçiş için çalışmalar başlatılacak.
-Mobil sigortacılık kısa sürede devreye girecek.
-Üniversitelerle ve kurumlar ile işbirliği hızlandırılacak.
-Orta Vadeli Plan’dan yola çıkarak enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik projeler desteklenecek.”
İlk yorum yapan siz olun