İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Abdullah Tivnikli’yi rahmetle anıyoruz

6 Kasım 2018 tarihinde aramızdan ayrılan ülkemizde katılım bankacılığının kurucu isimlerinden, hayırsever işadamı Abdullah Tivnikli’yi rahmetle anıyoruz. Tivnikli’yi rahmetle anarken merhum Abdullah bey ve ailesinin ilginç hikayesini paylaşıyoruz.

Tivnikli soyismi nereden geliyor?
Erzurum ilinin Yakutiye ilçesinin Tivnik köyü çıkışlı olan ailenin soyismi de bu köyün isminden geliyor.

Anne ve babası kimdir?
Babaları Sıddık bey, anneleri ise Hatice Cahide hanımdır. Hatice Cahide hanımın ailesinin Erzurumlu İbrahim Hakkı hazretleri soyundan geldiği bilinmektedir.

Babaları Sıddık bey, Erzurum’da ticaretle meşgul olan ve şehrin önde gelen esnaflarındandı. Sıddık bey bir dönem Erzurum Milli Selamet Partisi il başkanlığı görevini de ifa etmiştir. 1984 yılında trafık kazasında hayatını kaybetmiştir.

Anneleri Hatice Cahide hanım ise Medine’deki Cennet’ül Baki’de defnedilmeyi çok arzu ediyordu. Bu duygularla her yıl umreye giden Hatice Cahide hanım, 2011 yılında “bu sene de burada vefat edip Cennet’ül Baki’ye defnedilemeyeceğiz” dedikten sonra Türkiye’ye dönüş hazırlıkları sırasında abdest alırken Medine’de vefat etmiş ve oraya defnedilmiştir.

Erzurum’un önde gelen alimlerinden Tivnikli Hacı Faruk bey ile ilişkisi nedir?
Erzurum’un yetiştirdiği ve dönemin önde gelen alimlerinden olan Hacı Faruk Efendi, Abdullah bey’in annesinin dayısı oluyor. Hacı Faruk bey’in aynı zamanda Tivnikli köyünde bir medresesi bulunuyor. Hatta Erzurumlu Mehmet Kırkıncı hocanın anlattığı hatıralarda yer aldığına göre Bediüzzaman Said Nursi, Erzurum’a geldiğinde de Hacı Faruk bey’in medresesinde misafir edilir.

Tivnikli ailesi, yörenin hatrı sayılır ailelerinden öyleyse?
Tivnikli ailesinin yörenin önde gelen ailelerinden olduğu bir hakikat. Erzurum Kongresi için Erzurum’a gelen Mustafa Kemal Atatürk’ün yine Tivnikli ailesi tarafından misafir edildiği belirtiliyor.

Ömer Nasuhi Bilmen ile ailenin ilişkisi?
Ömer Nasuhi Bilmen de yukarıda bahsettiğimiz Hacı Faruk Efendi’nin (Abdullah bey’in annesinin dayısı) teyzesinin oğlu. Ki Ömer Nasuhi Bilmen de son dönem Osmanlı’sı ile Cumhuriyet döneminin önde gelen alimlerinden. Türkçe, Arapça ve Farsça’yı şiir yazabilecek kadar bilen Bilmen, Fransızca’yı da tercüme yapabilecek kadar bilmekteydi. Kuran meali de bulunan Bilmen’in çok sayıda eseri bulunmaktadır.

Böyle bir aileden gelen Abdullah bey, 1958 yılında Erzurum’da doğdu. 70’li yılların ortasında İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğini kazanıp eğitim için İstanbul’a gelen Abdullah Tivnikli, üniversite eğitimi akabinde merak duyduğu işletme yüksek lisansını da yine İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yaptı. Yüksek lisans eğitiminin ardından akademik çalışmalar için İngiltere’ye giden Abdullah Tivnikli, burada katılım bankacılığı modelinin dünyadaki işleyişi, hukuki altyapısı ve uygulamaları hakkında eğitim aldı ve çalışmalar yaptı. 1983 yılında Türkiye’de katılım bankacılığının hukuki altyapısının hazırlanması amacıyla aldığı bir davet ile Türkiye’ye döndü.

1984 yılında Cağaloğlu’ndaki Topbaş Han’da Korkut Özal’ın Hak Yatırım şirketi çatısı altında Albaraka Türk Katılım Bankası’nın kuruluş işlemleri ile uğraşıyordu.

1985 yılında Hüdayi Vakfı’nın kuruluşunda görev aldı.

1986 yılında da aile Eksim Holding’in temellerini atarak aile şirketlerini ağabeyi Fahreddin Tivnikli ile birlikte kurdu. Sonrasında ise Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın kurulma sürecinde etkin rol aldı.

İş hayatlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun kurulmasına ön ayak olan Abdullah Tivnikli ve ağabeyi Fahreddin Tivnikli, her iki sahada yaşadıkları mütevazi hayat çizgileri ile herkese örnek oldu. Ayrıca Tivnikli ailesini sadece ülke genelinde değil dünyanın dört bir yanında yapmış olduğu yardımlar olduğu bilinmektedir.

İSAR, SETA, Hüdayi Vakfı, İlim Yayma Vakfı gibi bir çok STK’nın kuruluşunda görev alan Tivnikli, Sabahattin Zaim Üniversitesi kuruluşunda görev almasının yanı sıra Bahreyn fahri başkonsolosu idi.

Abdullah bey, evli ve dört çocuk babasıydı.

 

 

İlk yorum yapan siz olun

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir