Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bankası olan Türkiye İş Bankası, 26 Ağustos 1924 yılında kuruldu. O günden bugüne bankacılık alanında çok şeyler değişirken son on yılda dijitalin dünyamıza girmesiyle sektör, kendisini çok hızlı bir değişimin içinde buldu. Hatta Mayıs ayı itibariyle bankacılıkta yeni bir dönem başlayacak. Tüketiciler, bankalar ile sanal ortamda uzaktan görüşmek suretiyle banka müşterisi olabilecek.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 97 yıllık bankacılık tarihine baktığımızda bu serüveninin çeyrek dönemine şahitlik eden iki isim karşımıza çıkıyor. Adeta bankacılık denince akla o iki isim geliyor. Birisi oldukça medyatik de olan Deniz Bank genel müdürü Hakan Ateş, diğeri ise tam tersine gözlerden uzak mütevazi yaşam tarzıyla bilinen Kuveyt Türk Katılım Bankası genel müdürü Ufuk Uyan.
Ateş, 1997 yılı Haziran ayında kurucu genel müdürü olduğu Deniz Bank’ın hali hazırda genel müdürlük görevini devam ettiriyor. 1985 yılında katılım bankacılığına Albaraka Türk ailesinde merhaba diyen Uyan ise 1989 yılında Kuveyt Türk’e Proje ve Yatırımlar Müdürü oldu. 1993 yılında genel müdür yardımcılığı görevine yükselen Uyan, 1999 yılında bankanın genel müdürü olarak atandı ve hali hazırda bu görevine başarıyla devam ediyor.
Hakan Ateş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme mezunu
Hakan Ateş, Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme bölümü mezuniyeti sonrası 1981 yılında İş Bankasında müfettiş olarak bankacılığa başlar. Daha sonra Interbank’a geçen Ateş, orada da şube müdürlüğü ve birim müdürlüğü görevlerinden sonra 1993 yılında bankanın genel müdür yardımcılığı pozisyonuna yükselir. 1994 yılında Bank Ekspres’e genel müdür yardımcısı olarak transfer olan Ateş, 1996 yılında Garanti Bankası Moscow’un kurucu genel müdürü olur. Akabinde de 1997 yılının Haziran ayında Türkiye’ye Denizbank’ı kurmak için dönen Ateş, bankanın kurucu genel müdürü olur. 1997 yılında kurduğu Deniz Bank, Bankalar Birliği’nin 2020 yılı 9. ay verilerine göre yayınlamış olduğu aktif büyüklüklerine göre banka sıralamasında 10. sırada yer alıyor.
Ufuk Uyan, Boğaziçi Üniversitesi İktisat mezunu
Ufuk Uyan ise 1981 yılında Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünden, 1983 yılında ise aynı üniversitenin İşletme alanında yüksek lisans programından mezun olur. Askerlik görevini ifa ettikten sonra 1985 yılında üniversiteden arkadaşı -Albaraka Türk Katılım Bankası eski genel müdürü- merhum Adnan Büyükdeniz’in tavsiyesi ile Albaraka Türk Katılım Bankası’nda iş hayatına atılır. O günleri kendi ağzından dinleyelim:
“Askerliğimi bitireceğim yıl, iş hayatına atılmak için gazetelerden iş bakıyorum. Birkaç alternatif içerisinde TÜSİAD araştırma uzmanı pozisyonu da vardı. Sınavı da İzmir’de yapılacaktı. Rahmetli Adnan’la görüşerek yardımını istedim, o da o zaman genel sekreter olan İhsan Bey’i referans vermişti. O günlerde rahmetli Adnan arayarak “Al Baraka diye faizsiz bir yer kuruluyor” demişti. TÜSİAD ve bir başka alternatifim varken “Rabbim namazımı rahatça kılabileceğim, Müslümanca yaşayabileceğim bir yer nasip etti” diyerek tercihimi Al Baraka Türk’ten yana yaptım, o zamanki adıyla “Proje ve Yatırımlar Müdürlüğü”nü tercih ettim. Daha sonra ben Proje Yatırımlar Müdürlüğü’nde çalışırken Adnan Bey de Al Baraka Türk’e katılarak Pazarlama Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. ”
1985 yılında Albaraka Türk Katılım Bankası Proje ve Yatırımlar Müdürlüğü’nde başlayan Uyan, 1989 yılında Kuveyt Türk’e Proje ve Yatırımlar Müdürü olarak transfer olur. 1993 yılında bankanın genel müdür yardımcılığına yükselen Uyan, 1999 yılından beri bankanın genel müdürlük vazifesini ifa ediyor.
Yönettikleri kurumlar dijitalde de zirvede!
Bu iki ismin yönettiği bankanın ortak özelliklerinden biri, APİ bankacılığı alanında ilk iki sırayı paylaşıyor olmaları. BirAPI sosyal medya hesabının yayınladığı verilere göre; APİ Bankacılığında en çok uygulaması olan birinci banka 433 uygulama ile Deniz Bank olurken onu 86 uygulama ile Kuveyt Türk takip ediyor.
Ateş’e göre işi daha zordu. Uyan, zoru başardı!
Hakan Ateş, var olan bankacılık sektöründe başarılara imza atarken Ufuk Uyan, Türkiye’de ilk defa ortaya çıkan katılım bankacılığını anlatma, kabullendirme ve büyütme adımlarının tamamına şahitlik edip bu alanda sayısız başarılar elde etti ve etmeye devam ediyor. Ayrıca Ufuk Uyan yönetimindeki Kuveyt Türk, geçtiğimiz yıl GTPW Türkiye birinciliği ödüllerinin üzerine Avrupa’nın en iyi işvereni ödülünü kazandı. İşveren çalışan ilişkisi açısından önem arz eden bu ödül, katılım bankacılığının rakamlar kadar insana da verdiği önemi ortaya koyuyor.
Günün sonunda 1997 ve 1999 yılında adeta sıfırdan başlayan Ateş ve Uyan, kurumlarını aktif büyüklüğe göre Türkiye’nin ilk 10 bankası arasına taşımayı başardı.
Her iki isme de başarı dolu nice yıllar dileriz.
İlk yorum yapan siz olun