Dünyadaki faizsiz finans kurumlarınca esas olarak kabul edilen “58 Faizsiz Finans Standardı” İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi koordinasyonunda Arapça’dan Türkçe’ye çevrildi.
Faizsiz Finans Standartları İZÜ Koordinasyonunda Türkçe’ye Çevrildi
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), İslam bankacılığı standartlarının Türkçe’ye çeviri projesi için 26 Nisan 2018 tarihinde bir araya gelmiş ve kapsamlı bir protokol anlaşmasına imza atılmıştı.
Proje kapsamında, Arapça olarak yayınlanan ve dünyadaki faizsiz finans kurumlarınca esas kabul edilen 58 Faizsiz Finans Standardı, Türkçe’ye tercüme edildi. TKBB’nin öncülüğünde gerçekleşen projede, destekleyici kurum olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yer alırken, standartların tüm çeviri süreci ise İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin koordinasyonuyla yürütüldü.
AAOIFI’nin 2015 tarihli 58 Standartını içeren Faizsiz Finans Standartları adlı kitabın Türkçe’ye çevirisi, Prof. Dr. Mehmet Bulut’un Proje Koordinatörü olarak başında bulunduğu, alanında uzman 17 kişilik bir çeviri ekibi görev aldı. Tercümelerin tamamlanmasıyla birlikte AAOIFI standartlarının Türkçe dijital ve matbu versiyonlarının dağıtımına başlandı. AAOIFI standartlarının Türkçe’ye kazandırılmasıyla birlikte İslami finans alanında uzman veya konuya ilgi duyan üniversite, sektör paydaşları ve kamu kesiminde irtibatlı tüm taraflara Türkçe kaynak olarak katkı sunulması hedefleniyor.
Kitabın yayınlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren İZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut şunları söyledi: “Asıl olan, tabii ve insani olan faizsiz finans sistemidir. Faizli sistem arızî bir sistemdir. Günümüzde, tüm dünyada alternatif bir finans sistemi arayışı bulunuyor. Bu kapsamda faizsiz ekonomi kanaatimizce önemli bir alternatiftir ve uygulanacak bir modeldir. Bunun standartları da artık oluşmuştur. Çünkü tarihsel süreç içinde uygulamaları mevcuttur. Bu kapsamda AAOIFI standartlarının da dilimize çevrilmesi, ülkemizde otuz yılını ikmal eden faizsiz ekonomik model ya da bugün ki adıyla katılım bankacılığı için önemli bir kazanım olacaktır. Ayrıca bu alanda akademik çalışmalar yürütecek insanlara da katkı sağlayacaktır. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB), İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI), İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK), İslam bankacılığı standartlarının Türkçe ’ye çeviri projesine verdikleri katkılardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Diyoruz ki tabii olan, güzel olan, kısacası insani ve fıtri olan faizsiz sistem herkes için ve her ülke için gereklidir. İşte bu standartlar bunun yol haritasıdır.”
AAOIFI Nerede ve Ne Zaman Kuruldu?
İslami Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetim Kuruluşu (AAOIFI), 1991 yılında İslami finans kuruluşları için gerekli olan, fıkhi hükümler, muhasebe, denetim ve etik değerler ve kurumsal yönetim alanında İslami kurallara uygun standartlar yayınlamak amacıyla Bahreyn’de “Faizsiz Finans Kuruluşları Muhasebe ve Denetleme Kurumu” (AAOIFI) Bahreyn’de kuruldu.
Kitabın pdf halini indirmek için:
https://www.izu.edu.tr/docs/default-source/default-document-library/faizsiz-finans-standartlari.pdf?sfvrsn=968bc0e9_0
İlk yorum yapan siz olun