Hitit Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde İslami Bankacılık ve Finans Tezsiz İkinci Öğretim Yüksek Lisans Programı açma yönünde YÖK’e yapılan teklifin Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında kabul edildiği ifade edildi.
Küresel rekabette ülkenin belirlenen hedeflerine ulaşabilmesi için, araştırmacı insan kaynağının nicel olarak artması kadar, nitel olarak da geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğinin kaydedildiği açıklamada Lisansüstü eğitimin, üniversitenin hem ihtiyaç duyduğu akademisyenlerin hem de toplumun ihtiyaç duyduğu insan gücünün ve araştırmacıların yetiştirildiği en üst eğitim mercii olduğu dile getirildi. Lisansüstü eğitimin geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğunun anlatıldığı açıklamada, Lisansüstü eğitimin önemli bir boyutunu oluşturan tezsiz yüksek lisansın, özellikle çalışan kesimin kendisini geliştirmesi ve ilgi duyduğu alanlarda kendini yetiştirmesi açısından son derece önemli olduğu, bununla birlikte yüksek lisans eğitimi zorunlu olmadığından; yani isteğe bağlı olarak yapıldığından, bu işin her şeyden önce bir gönül işi olduğu kaydedildi.
Yapılan açıklamada, “Önemli bir boşluğu dolduracak olan İslami Bankacılık ve Finans İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programımız, ülkemiz açısından son derece önemli bir alana katkı sağlayacak niteliktedir. Zira Türk Bankacılık Sektörü 2017’nin ilk 10 ayında şube sayısını 89, personel sayısını ise 1.718 azaltırken; aynı dönemde İslami esaslara göre çalışan bankalar şube sayılarını 43, personel sayılarını da 451 arttırmıştır. Dahası, 999 şube ve 14.894 personel sayısına ulaşmıştır. İslami Bankacılık ve Finans sektörünün genel ekonomi içerisindeki payı hem ülkemizde hem de dünyada gittikçe artmakta ve bu alanda çalışan kişilerin akademik kariyer yapmaksızın bir yüksek lisans eğitimi almaya yönelik ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır.
İslami Bankacılık ve Finans Tezsiz İkinci Öğretim Yüksek Lisans Programı, kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren profesyoneller ile reel sektörde çalışanlara yönelik olarak tasarlanmıştır Programın ikinci öğretim şeklinde planlanmasının amacı, Tezsiz Yüksek Lisans programlarına akademik kariyer yapmak isteyenlerden ziyade, iş hayatından profesyonellerin katıldığı kanaatidir. Programın kazandırmayı hedeflediği yetkinlikler ise İslami Hukuk, İslam’da Eşya ve Borçlar Hukuku, İslami Bankacılık, İslami Sermaye Piyasaları, İslami Finansal Kurumlarda Muhasebe, İslam’da Sigortacılık, Uluslararası İslami Finans Kurumları ve Bankalar, Finansal Yönetim ve Mali Analiz Teknikleri, Davranışsal Finans, Uluslararası Finans ve Bankacılık, Gayrimenkul Değerlemesi, Muhasebe Ve Finansal Raporlama, Finansal Piyasalar ve Kurumlar, Bankacılık ve Finansta Risk Yönetimi, Finansal Ekonometri ve Sermaye Piyasası Mevzuatı uygulamaları bilgisini kapsamaktadır. Açılan bu programımız ile ilimiz ve yakın çevremizde oluşan talebin karşılanması öncelikle hedeflenmektedir” denildi.
Kaynak: Çorum Haber
İlk yorum yapan siz olun