İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İslami bankalarımız ile küresel bankaların baskısından kurtulalım”

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “1. Uluslarası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi”nde konuşan Al-Balqa Applied Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Abdullah Sorour Zoubı:”Bizlerin de İslami bir bankası olsun ve uluslararası bankacıların baskısından kurtulalım” dedi. Kongre kapsamında bir araya gelen iki rektör, Karabük Üniversitesi ile Ürdün’deki Al-Balqa Applied Üniversitesi arasındaki değişim protokolünü de imza altına aldı.

Dünya üzerinde İslam ekonomisi ve finansı alanlarında çalışma yapan akademisyenlerle uygulayıcı konumda olan sektör temsilcilerini bir araya getiren “1. Uluslararası İslam Ekonomisi ve Finansı Kongresi”, Karabük Üniversitesi (KBÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisi’nde yapılan konferansa, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Al-Balqa Applied Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Sorour Zoubı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. Salih Tuğ, Marmara Üniversitesi Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tabakoğlu, eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Necati Şahin, çok sayıda akademisyen, öğrenci ve davetli katıldı.

– “İslam ülkelerinde oturtulacağına inanıyorum”

Rektör Polat, burada yaptığı konuşmada, şahsi, bugünlerde özellikle Türkiye’ye yapılan finansal saldırılara herkesin şahit olduğunu belirterek, “Bunların içinden çıkmanın yollarının birisi de İslami bir yapıya kavuşmak. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın faize yönelik söylediklerini hepimiz biliyoruz. İslami kurallara bağlı olarak İslami ekonomik sürecin tüm toplumda ve İslam ülkelerinde oturtulacağına inanıyorum.” dedi.

– “Çok büyük krizler de önümüzde beklemektedir”

Zoubı da İslam ülkelerinin sıkıntı yaşadığı mevcut bankacılığa karşı yeni bir düzene ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Bu yeni düzenin kurulması için kamu yönetimi, sosyal bilimler, İslami bilimler ve fıkıh bilimlerini hiçbir şekilde ayırmamak gerektiğini anlatan Zoubı, “2008 yılındaki finansal kriz sadece ekonomik krizi değil aynı zamanda toplum içerisinde toplumsal krizleri de beraberinde getirdi ve çok büyük krizler de önümüzde beklemektedir. Bizlerin de İslami bir bankası olsun ve uluslararası bankacıların baskısından kurtulalım. En büyük hedefimiz de kendi üniversitemizdeki iktisat uzmanları ile Karabük Üniversitesi’ndeki iktisat uzmanlarının birlikte çalışmalar yapıp bu teori durumları pratiğe çevirmeleridir.” diye konuştu.

Konuşmalarının ardından alanlarında uzman katılımcılar tarafından yapılan oturumlarla konferans tamamlandı.

Kaynak: AA

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir