İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Muhafazakar medya, katılım bankacılığını alternatif görmüyor gibi”

İLKE Derneği bünyesinde faaliyet gösteren İslam İktisadı Araştırma Merkezi (İKAM) tarafından hazırlanan Medyada İslam İktisadı Algısı raporu medya ve finans sektöründen çok sayıda kişinin katılımıyla müzakere edildi. Toplantıda konuşan İKAM yürütme kurulu üyesi Doç. Dr. Necmettin Kızılkaya, muhafazakar medyanın İslam iktisadına ilgisiz davranıyor olmasının İslam iktisadını alternatif olarak görmedikleri düşüncesine sebep olduğunu söyledi.

İLKE Derneği merkezinde düzenlenen müzakere toplantısına raporu hazırlayan İKAM Yürütme Kurulu Üyesi Doç. Dr. Necmettin Kızılkaya ve Yasemin Meriç’in yanısıra İLKE Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Lütfi Sunar, Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nden Erman Şahin, Albaraka Türk’ten Seyfullah Demirlek, Kuveyt Türk’ten Hasan Hüseyin Meriç, Katılım Emeklilikten Murat Ertem ve Aykut Sevim ile Yeni Şafak, Derin ekonomi ve Anadolu Ajansı’ndan temsilciler katıldı.

Programın başında raporla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Kızılkaya İslam iktisadının medyada yoğun ilgi çekmediğini, muhafazakar veya İslamcı yazarların bile bu konuyu işlemediklerini, bu durumun şaşırtıcı olduğunu dile getirdi.

İslam İktisadı ile ilgili haber ve köşe yazılarının genel olarak şube açılışları veya ürün tanıtımları ile ilgili olduğunu belirten Kızılkaya, inceledikleri haberlerden sadece 12’sinde İslam iktisadının bir çözüm olduğunun vurgulandığını söyledi.
Muhafazakar hayat tarzına karşıtlığıyla bilinen medya kuruluşlarında ise İslam iktisadı ile ilgili haber ve yazıların eleştirel olmadığının şaşırtıcı olduğunu kaydeden Kızılkaya, muhafazakar medyada ise konuya ilgisiz kalındığını vurguladı. Doç. Dr.Kızılkaya, “Bu durum özellikle finans alanına hapsedilen İslam iktisadının muhafazakar yayın kuruluşları tarafından da alternatif olarak görülmediğini düşündürüyor” ifadelerini kullandı.

Müzakere toplantısı yapılan sunumun ardından soru ve cevaplarla devam etti. Sektör temsilcileri ve medya mensupları İslam iktisadının toplumda yeterince bilinmediği, bunda İslam iktisadına uygun faaliyet gösteren kuruluşların ilanlarında sadece ürün tanıtımına yer vermesinin etkili olduğu konusunda birleşti.

Medyada İslam İktisadı Algısı araştırması 2012-2017 yılları arasında altı ulusal gazete ve altı ulusal derginin 1800 haberi taranarak gerçekleştirildi. İncelemeye göre medyada daha çok devlet yetkililerinin konu ile ilgili demeçleri haberleştirilirken alanda ortaya çıkan bir ürün ile ilgili haberlerin yer aldığı başlıkların içeriklerinin medya organlarının tümünde büyük oranda aynı olduğu görülüyor.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir