“İklim Değişikliği, zamanımızın belirleyici mücadelesidir. İklim değişikliğinin mevcut ve öngörülen etkileri halihazırda tüm nüfusun yaşamlarını değiştirmekte ve son yıllarda yapılan insani gelişme gelişimini tersine çevirmekle tehdit etmektedir. İklim değişikliği etkisi de yüksek bir maliyetle karşımıza çıkıyor. Sadece 2017 yılında, iklime bağlı felaketlerin ekonomik maliyetleri şaşırtıcı derecede 320 milyar dolarlık bir zarara yol açtı. Hepimiz endişelenmeli ve harekete geçmeliyiz. Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için kullanılmamış finansal kaynaklardan ve yenilikçi finansmandan faydalanmamız kaçınılmazdır.
Bu kapsamda yeşil tahvil piyasası büyük ölçüde finansal kurumlardan, hükümetlerden ve belediyelerden gelen ihraçlarla hızla büyüyen bir finans kaynağıdır.
Mart 2018’de Endonezya Maliye Bakanlığı, ilk bağımsız yeşil sukuk (İslami Tahvil) ihraç ederek, 1,25 milyar dolarlık bir miktara ulaştı. Beş yıllık ihraç, geleneksel, İslami ve yeşil yatırımcılar dahil olmak üzere geniş bir yelpazede yatırımcılara başarıyla ulaştı. Nitekim ihraç, sürdürülebilir ve sorumlu yatırımlar için büyüyen piyasa talebine işaret ederek, talep fazlası yaşadı. Yeşil sukuk, hükümetlerin yeşil ve sürdürülebilir kalkınma için özel finansmanı desteklemede öncü rolünün mükemmel bir örneğidir. Bu düzenleme ile Endonezya Hükümeti, Endonezya ekonomisini düşük karbon ve iklim esnekliğine doğru büyüme yolunda yerleştirmek için gereken cesur kararları vermiştir.
Birleşmiş Milletler, Endonezya Hükümeti ile mali ve borç araçlarındaki yenilikleri teşvik etmek için en uygun ortamı oluşturmak, bankaları ve şirket şirketlerini yeşil finansmanı desteklemeye ve ülkenin dayanıklılığını inşa eden yeşil yatırımları tasarlamaya teşvik etmek için el ele çalışmıştır. 2014 yılından bu yana Endonezya Maliye Bakanlığı’nı sürdürülebilir kalkınma finansmanı konusunda gururla destekliyoruz.
Endonezya Birleşmiş Milletler ofisi, aynı zamanda, ihraç sonrası etki raporlaması için teknik yardım ve kapasite oluşturma konusunda Dünya Bankası ile ortaklık kuruyor. Yatırımcılara yeşil sukuk gelirlerinin gerçekte doğru yatırımlara yönlendirildiğini ve ülkenin iklim değişikliği karşılığını ortaya koyduğunu açıkça gösteren şeffaf ve doğru etki raporu üretmenin önemini biliyoruz. Ayrıca, hükümetin çeşitli sektör bakanlıklarındaki yeşil yatırımları nasıl yönettiğini ve izlediğini iyileştirmek için kapasite geliştirme ihtiyacını da kabul ediyoruz.
Endonezya’nın yeşil sukuk başarısı, İslami finansın sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin finansmanını nasıl artırabileceğini göstermektedir. Bu potansiyelin diğer örnekleri olarak, Malezya’da geçen yıl, yeşil sukukta 50 milyon RM2 (64 milyon ABD doları), Tadau Enerji ve Kuantum Solar Park tarafından güneş enerjisi girişimlerini finanse etmek için 1,1 milyar RMB (236 milyon ABD doları) ihraç edildi.
Birleşmiş Milletler, ekonomik, sosyal ve çevresel hedeflere katkıda bulunan özel yatırımları katalize etmek için kamu maliyesini kullanma konusunda dünya çapında kayda değer bir ivme görüyor. Bu nedenle, hükümetleri, özel sektör oyuncularını ve vatandaşları Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine etkin katkılarda bulunacak yeni hizmetleri, araçları ve sistemleri aktif olarak geliştiriyoruz.
Sürdürülebilirliğin tanımlanması ve ölçülmesi – yani özel yatırımların hem ekonomik hem de sosyal hedeflere ulaştığını gösteren
Yeşil finansman için uygunluğun değerlendirilmesi – bu, yeni yatırım projelerinin tasarlanması ve Birleşmiş Milletlerin yeşil projelerin çevresel küresel fonlar aracılığıyla tasarlanması ve yönetilmesi konusundaki kapsamlı deneyiminden yararlanılmasıyla başlar.
Şu anda yeşil sukuk ve diğer sosyal etki yatırımları için etki ölçüm çerçeveleri geliştiriyoruz. Yeşil yatırımlar hem ekonomik hem de sürdürülebilirlik açısından iyi iş anlayışı yaratır. Aynı zamanda, iş yaratma ve iklim değişikliği esnekliği oluşturma şeklinde sosyal ve çevresel etkilere sahip olurken, aynı zamanda sağlıklı ekonomik geri dönüşler sağlarlar. Örneğin, Ekonomi ve İklim Küresel Komisyonu’nun Yeni İklim Ekonomisi raporu, bozulmuş ormanları geri kazanmak için harcanan her bir dolar için, 30 ABD dolarının ekonomik faydalarla telafi edilebileceğini göstermektedir.
Harekete geçmenin tam zamanı. Hükümetler, yatırımcılar ve şirketler bu kazan-kazan fırsatlarını gittikçe daha fazla fark ediyor ve sürüdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik gerçekleştirilen eylemlere yatırım yapıyoruz. Birleşmiş Milletler, sürdürülebilir kalkınma hedefleri için finansman fırsatlarını genişletmek amacıyla tüm ortaklarla çalışmaya hazırdır. Hükümetler ve özel sektör için yeşil sukuk girişimini katalize edebilir ve ölçeklendirebiliriz.”
İlk yorum yapan siz olun