İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“İslami banka, yatırım bankasıdır!”

Albaraka Yayınları’ndan çıkmış olan “İslami Finansın Küresel Önderleri” kitabında İslami Finans alanına katkıda bulunmuş önemli isimlerin görüşlerine yer veriliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde vefat eden Albaraka Bankacılık Grubu Kurucusu ve Başkanı Şeyh Salih Abdullah Kamil’in de görüşlerine aynı kitapta detaylıca yer veriliyor.

Şeyh Salih Abdullah Kamil, İslami finans sektörünün güzel bir başarı öyküsü yazıp “sayısal” açıdan önemli gelişmeler kaydetmiş olmasına rağmen herhangi bir ekonomiyi kökten değiştiremediğini ifade ediyor.

ŞUAN YAPILAN İSLAMİ BANKACILIĞIN SONUÇLARI İSLAMİ Mİ?

İşin başında sektörün bu kadar büyüyeceğini hayal bile edemediklerini ifade eden Şeyh Salih Abdullah Kamil’in şu sözlerine yer veriliyor:

“Dünyanın her yanında İslami bankalar açıp bu kadar yüklü bir miktar parayı elimizde tutacağımızı hayal bile edemezdik. Biliyorsunuz şeriat içerisinde makasıd (eşitlik ve sosyal adaleti de içeren şer’i amaçlar) kavramı mevcuttur. Bir süreç ve bir de sonuç vardır. Şu an iyi bir şekilde işleyen bir mekanizmaya sahibiz, ancak makasıd ve sonuç, bunlar İslami geliyor mu? Buna ‘hayır’ demek zorundayım.”

“İSLAMİ BANKACILIK, BATI BANKACILIĞINI TAKLİT EDİYOR!”

“Çözümü biliyoruz, ancak onu uygulamak istemiyoruz. Çözüm Allah’ın yaratmış olduğunu geliştirerek ve onun üzerine inşa ederek, diğer insanlar için iş imkanları sağlamak, yatırım yapmak, ticaret yapmak ve büyümek. Ancak biz Batı’nın yolunu izlemeyi tercih ediyoruz. İslami bir banka temelde Batılı bir ticari bankadan farklıdır. Ancak çoğunluk Batı bankacılık sistemini takip etmeyi tercih ediyor, çünkü bu daha kolay bir yol. İslami banka, bir yatırım bankasıdır. Bu, yatırım ve paylaşmak demektir. Ancak biz paylaşmıyoruz.”⠀

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir